Vijesti

Za studente sva tri studijska ciklusa dodijeljene stipendije u vrijednosti 2,1 milion KM

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je danas konačne liste stipendista prema kojima je dodijeljeno 1.065 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, za šta je budžetom planirano 2.130.000 maraka.

Stipendija iznosi 200 maraka mjesečno po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljeno je 680 stipendija i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 542 stipendije, studentima drugog ciklusa studija 83 stipendije i studentima trećeg ciklusa studija 26 stipendija.

Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 29 stipendija. U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijeljena je 351 stipendija.

Studentima deficitarnih zanimanja prvog ciklusa studija dodijeljene su 24 stipendije, dok je studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljeno 10 stipendija.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2022. godinu prijavila su se 1.603 studenta.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imali su mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo