Vijesti

Trio Anima iz Niša nastupiće u Banskom dvoru

Koncert Trija Anima iz Niša, biće održan 28. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u 20.00 časova, a gost na koncertu će biti Aleksandar Jakovljević (violončelo).

Trio Anima iz Niša osnovan je 2003.godine i čine ga Aleksandra Ristić (sopran) Ana Veličković Igić (flauta) i Ingrid Janković (klavir). Ove tri muzičke umjetnice su profesorice na Fakultetu umetnosti u Nišu.

– Za 19 godina, koliko trio postoji i (sa preko dvije stotine nastupa) veoma uspješno su predstavile svoj Fakultet, Univerzitet i Grad Niš, cjelovečernjim koncertima na gotovo svim značajnim scenama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj , kao i širom Evrope – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Oni su podsjetili da je trio veliku čast dobio pozivom za učešće na svjetskom Festivalu muzike FIMU 2017. godine održavši tom prilikom dva koncerta u francuskom gradu Belforu kao jedini predstavnik sa prostora Balkana u oblasti klasične muzike.

U saopštenju Banskog dvora se posebno ističe da je ova grupa doprinijela promociji Niša koncertom u okviru proslave 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, kroz projekat „Putevima Konstantina Velikog“ gdje su u Londonu i Jorku izvele svjetsku premijeru djela “The Tree of Glory” Vere Stanojević (srpske kompozitorke koja živi i radi u SAD).

Kako je saopšteno nastavak ovog projekta, uslijedio je i u Nišu još dvema premijerama izvedenim povodom ovog velikog jubileja. U sali Niškog simfonijskog orkestra izvedene su kompozicije niških autora Bojana Stankovića “Točak istorije” i Miodraga Mladenovića “Pred vratima večnosti”.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka