Vijesti

Velika akcija: 6,5 miliona KM za obnovu 17 škola i vrtića

Sedamnaest škola i vrtića sa područja Banje Luke biće obnovljeno ili izgrađeno ove godine, u okviru velikog plana u koji će biti uloženo 6,5 miliona KM, saopšteno je nakon današnjeg sastanka rukovodstva osnovnih škola i Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i ministrom prosvjete i kulture RS Natalijom Trivić.

-Zvuči nevjerovatno da smo u godini krize uspjeli obezbijediti 6,5 miliona KM za investicije u škole i vrtiće. Ovoliko se na školama i vrtićima u gradu nije radilo dugo godina. Povećavaju se kapaciteti vrtića i stvaraju se bolji uslovi za rad naših đaka i nastavnika u školama – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Kada je riječ o vrtićima, u gradnji su potpuno novi objekti na Petrićevcu i nastavak „Kolibrija“, a pred nama je proširenje „Ježeve kućice“, energetsko „utopljavanje“ vrtića „Neven“ i „Naša djeca“, te novi vrtić u Kuljanima.

-Kada se sve sabere, uz preuzimanje vrtića „Anđelak“ od Srpske pravoslavne crkve, to znači oko 500 novih mjesta u predškolskim objektima u različitim fazama gradnje – istakao je gradonačelnik.

Kada je riječ o školama, kroz projekat „Energetske efikasnosti“, koji se finansira iz sredstava Svjetske banke a implementira ga Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS – ide velika rekonstrukcija škola „Branko Ćopić“ i „Jovan Jovanović Zmaj“. Ukupno za ove dvije škole planirano je 1,7 milion KM.

Grad u ovom velikom programu ovogodišnje obnove obrazovnih ustanova, učestvuje sa 2,45 miliona KM, od čega se 950.000 KM odnosi na izgradnju sportske dvorane OŠ „Branko Radičević“, 150.000 KM namijenjeno je za početak gradnje fiskulturne sale za OŠ „Sveti Sava“, po 52.000 KM za zamjenu vanjske stolarije za područne škole u Drakuliću i Pavlovcu, te za dječije igralište za školu u Borkovićima.

-Dodatno, u razmatranju su i dva nova objekta, i to gradnja petorazredne škole u Adi, za koju bi trebalo da dobijemo projekat polovinom jula i razmatranje finansijskih mogućnosti za vrtić u Vrbanji – zaključio je Radojičić.

Vlada Srbije finansira gradnju vrtića na Petrićevcu, a donacijom Vlade Japana biće zamijenjena vanjska stolarija na starom dijelu centralne škole „Sveti Sava“.

UNDP sufinansira više projekata sa Gradom, između ostalih, proširenje vrtića „Ježeva kućica“ i buduću obnovu vrtića u Kuljanima.

Za ovogodišnju obnovu škola, dio sredstava obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete i kulture RS (233.000 KM), koji će biti iskorišteni za zamjenu stolarije i obnovu fiskulture sale područne škole „Petar Kočić“ u Stričićima, zatim za zamjenu stolarije na objektu škole „Branislav Nušić“ i za zamjenu stolarije u suterenu Ekonomske škole sa adaptacijom kabineta za praktičnu nastavu.

Kako je istakla ministarka Trivić, to ministarstvo za rekonstrukciju škola u cijeloj RS izdvojiće 1,3 miliona KM.

-Prema dostavljenim prioritetima iz škola, pokušali smo da izdvojimo ono što je primarno i što je potrebno da se uradi tokom ljetnjeg raspusta. Takođe, realizovaćemo i dio koji se odnosi na sanaciju mokrih čvorova, i to u 67 osnovnih škola u RS – zaključila je ministar prosvjete i kulture RS.

Značajniji radovi slijede u jednoj od najstarijih škola u gradu – OŠ „Zmaj Jova Jovanović“, čija direktorica Dijana Bogdanović kaže da su dugo godina čekali rekonstrukciju objekta koji je od 1971. godine na sadašnjoj lokaciji.

-Zahvalni smo institucijama što su prepoznali da ovaj objekat zaista zaslužuje kompletnu sanaciju, posebno uzimajući u obzir činjenicu da stalno imamo povećanje broja učenika – zaključila je ona.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Jelena Kurtinović istakla je da unazad tri i po godine urađen značajan posao na povećanju kapaciteta gradskih vrtića.

-To znači između 600 i 700 novih mjesta u vrtićima, šest ili sedam potpuno novih objekata, a u više starih i dotrajalih objektima poboljšani su uslovi boravka naših najmlađih sugrađana – navela je ona.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka