Korisno

5 načina kako da poboljšaš svoju emocionalnu inteligenciju

Razumijevanje sebe i drugih i upravljanja vlastitim emocijama, te uticaj na emocije drugih – emocionalna inteligencija – jednako je važna kao IQ, ako ne i više. Evo zašto: kada postanemo svjesni svojih emocija i emocija drugih, možemo se na ljudskom nivou povezati s drugima mnogo kohezivnije, kako bismo brže došli do rješenja. IQ osobe, iako je svakako potreban za ulogu vođe, ne može djelovati na taj način sam. Treba da bude partner sa EQ.

Ovladavanje svojom emocionalnom inteligencijom, kako bi postali djelotvornije ljudsko biće se ne dešava preko noći. Potrebna je praksa. Evo pet načina, koji će ti pomoći da počneš.

Budi radoznao/la

Obraćajući se učenicima u svojoj srednjoj školi 2019. godine, Bill Gates je naglasio kritičnu važnost radoznalosti, kao okvira za sticanje znanja. Gates je rekao da će to pomoći da se budući radnici pripreme za ogromne promjene, koje će se dogoditi. Ne samo da je radoznalost ključna za proces učenja, već je i odlična za cjelokupno zadovoljstvo životom, prema nauci. Nekoliko istraživačkih studija sugeriše, da radoznali ljudi imaju bolje odnose, bolje se povezuju i više uživaju u druženju. U stvari, druge ljude je lakše privući i osjećaju se društveno bliži osobama, koje pokazuju radoznalost.

Uči iz svojih grešaka

Pređi na naviku pokušaja i pogrešaka. Dok eksperimentišeš, ne uspijevaš, pokušavaš ponovo i učiš iz svojih grešaka, prihvati da je sve to dio procesa rasta, bez ikakvog stida. Moramo redefinisati neuspjehe i pravljenje grešaka kroz nove objektive i gledati na to, kao na ključni dio učenja novog načina života.

Riješi svoje slabe tačke

Podići svoju emocionalnu inteligenciju, znači priznati svoje slabe tačke. Možda ih nisi svjestan/a, zato budi dovoljno hrabar/a da smatraš da je istina ono što ti drugi govore. Gledaj na ovo kao na priliku, da se pozabaviš svime što te sputava. Sada možeš učiniti nešto u vezi sa onim što drugi govore da je problem. Ohrabri se u saznanju da je to za tvoje veće dobro. To će te učiniti zaista boljom osobom u službi drugima.

Drži jezik za zubima u napetom trenutku

Dobar pokazatelj nekoga sa visokim EQ je posmatranje njegovog ponašanja u sukobu. Kada se desi neprijatna situacija i dođeš u iskušenje da napadneš, tvoj najbolji način akcije u žaru svađe može biti da držiš jezik za zubima. Ovo zahtijeva oštru samosvijest i samokontrolu (dva načela EQ), ali ćeš kasnije sigurno biti zahvalan/a. Ovakav pristup ne znači da potiskuješ svoje emocije, kada ti se učini nepravda. Ali to će ti pomoći da ispitaš svoje emocije u bilo kojoj situaciji, kako bi razumio/razumjela što osjećaš i zašto, prije nego što verbalno napadneš drugu stranu. Ovo je ključno za razumijevanje, kako reagovati na odgovarajući način, a ne impulsivno.

Izvor: inc.com

Preuzeto sa: ultra.ba