Događaji

Poziv na konferenciju „Philologia Serbica”

Objavljen je poziv na naučnu konferenciju ,,Philologia Serbicaˮ koja će biti održana 29. marta 2022. godine u organizaciji Katedre za srbistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, konferencija će biti održana onlajn.

Plenarna predavanja održaće naučni savjetnik sa Instituta za književnost i umetnost Beograd dr Svetlana Šeatović i direktor Instituta za srpski jezik SANU prof. dr Sofija Miloradović.

Teme naučne konferencije ,,Philologia Serbicaˮ su:
1) Značaj i značenje vode u srpskom jeziku, književnosti i kulturi;
2) Savremena stremljenja u srpskom jeziku, književnosti i kulturi.

Konferencija je usredsređena na proučavanje nacionalne filologije, ali je isto tako otvorena i za komparativna i kontrastivna te interdisciplinarna istraživanja srpskog jezika, književnosti i kulture. Poziv je upućen svim eminentnim stručnjacima, ali i mladim istraživačima srpskog jezika, književnosti i kulture. S ciljem da se osigura što bolji kvalitet ove konferencije, u obzir će biti uzete prijave koje sadrže jasno obrazloženje teme, precizno navedene hipoteze, teorijsko-metodološke koordinate, kao i korpusnu pozicioniranost istraživanja.

Nakon održavanja Naučne konferencije „Philologia Serbicaˮ, a u okviru iste kalendarske godine i pod istim naslovom, biće objavljen i zbornik radova, uređen i recenziran prema najvišim standardima.

Sadržaj dosadašnjih zbornika ,,Srbistika danasˮ nalazi se na internetskoj stranici Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, na adresi http://flf.unibl.org/srbistika-danas.

Sve zainteresovane za učešće u radu ove konferencije pozivamo da popune formular koji se nalazi u sastavu pozivnog pisma. Prijave se šalju na adresu elektronske pošte nina.govedar@flf.unibl.org, najkasnije do 10. marta 2022. godine.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci