Korisno

Kako preurediti svoj radni prostor?

Bez obzira da li radiš od kuće ili imaš prostor za nešto što voliš, kao što su hobiji, čitanje ili pisanje, tvoja kućna kancelarija je mjesto koje bi trebalo da inspiriše tok kreativnosti i omogući da se prepustiš poslu. Ali često, to nije slučaj. Zapravo, kućne kancelarije mogu biti najneugledniji prostori u našim domovima – neuredna i neprijateljska okruženja za inspiraciju, koji nas tjeraju da radimo bilo gdje, samo ne u stvarnoj kancelariji, kao što je kauč, kuhinja ili krevet. Evo nekoliko savjeta dizajnera, blogera i eksperata, koji će ti pomoći da urediš svoj radni prostor.

Dodaj malo glamura

Radni prostor bi trebalo da te inspiriše – i odražava tvoju jedinstvenu ličnost. “Željeli smo da dizajniramo prostor koji je bio moderan, funkcionalan i odražava ličnost Desi Perkins. Crni akcentni zid dodao je dramu i dubinu u prostor i postavili smo luster iznad stola da dodamo malo glamura. Drvena komoda služi kao jedinica za skladištenje kozmetičkih proizvoda i pult za kancelarijske predmete. Funkcionalnost ovog prostora omogućava Desi da obavi sve poslovne zadatke, dok elegantni dekor pruža savršenu pozadinu za njene video zapise i Instagram fotografije.” – Leura Fine, izvršna direktorica i osnivačica Laurel & Wolf

Kako primjeniti ovaj izgled: Jedan način dodavanja glamura u kućnu kancelariju je novo osvjetljenje. Ova privlačna podna lampa sa zlatnim detaljima učiniće prostor luksuznijim.

Unesi zelenila u svoj radni prostor

Unesi malo života u svoj radni prostor i odmah ćeš poželjeti da u njemu boraviš duže. “Pokušavam osigurati uravnoteženu kućnu kancelariju koja je praktična, ergonomična, udobna i čista – ako ti elementi nisu na mjestu, znam da ću završiti posao na kuhinjskom stolu! Kaže se da lijepa biljka pomaže da se osećate mirno i očistite vazduh – i izgleda prilično dobro.” – Niki Brantmark, autorka i osnivačica My Skandinavian home.

Kako primjeniti ovaj izgled: Vrlo lako. Raspitaj se u cvjećari koju biljku je lako održavati I potraži zanimljivu saksiju.

Obogati prostor umjetninama

Ukrasite zidove slikama koje vam se sviđaju. Čak i ako radite s brojevima cijeli dan. “Obogatite svoju kancelariju živopisnom umjetnošću kako biste dodali energije u svoj prostor i učinili da se osjećate motivisanim. Ja kreiram i uramljujem svoje umjetničke radove.” – Dabito, osnivač i kreativni direktor na Old Brand New.

Kako primjeniti ovaj izgled: Dabito je vrlo darežljiv kada je u pitanju dijeljenje genijalnih “uradi sam” instrukcija. (Iznenadjujuće je lako pratiti!) Ali ako ne želiš da provodiš svoje subotnje popodne farbajući police, dovoljno je da isprintaš neke zanimljive citate i uokviriš ramovima koji se mogu naći u prodavnicama jako povoljno.

Pronađi savršen tepih

Obogati svoj prostor šarenim tepihom – za vizuelni interes i umirujuću apsorpciju zvuka. “Šareni tepih ističe druge dominatne boje u prostoru. Ali takođe možete postaviti i neutralni sivi tepih sa dobrom kombinacijom boja u prostoru. Birajte jednostavan namještaj čistih linija kako bi ga učinili elegantnijim, a zatim dodajte neku dominantnu boju da prostor dobije teksturu! ” – Joy Cho, osnivačica i kreativna direktorica Oh Joy!

Kako primjeniti ovaj izgled: Pogledaj šta bi se najbolje uklapalo sa postojećim bojama u prostoru. Ne mora to biti veliki tepih, težak za održavanje. Biće dovoljna i šarena staza ili mali okrugli tepih zanimljivog dizajna koji će udahnuti novi život radnom prostoru.

Jednostavan dizajn

Neka atmosfera u prostoru bude dobrodošla – ali ne previše ugodna, jer ćeš samo poželjti da zadrijemaš. “Neutralne boje na zidovima i podu, uparene s prirodnim drvetom, biljkama i nekom vrstom tekstila, kao što su ćebad, jastuci, stvaraju jednostavan i prijatan radni prostor” – Caitlin & Manda, osnivačica The Merrythought.

Kako primjeniti ovaj izgled: Ako je sve drugo u prostoru čistih linija i jednostavnih boja, obogati ga jednostavnim prekrivačem koji će unijeti toplinu.

Kreiraj galerijski zid

To je tvoj prostor – ispuni ga s onim što najviše voliš. “Stilski galerijski zid na neutralnoj pozadini. Prvo ih možete organizovati na podu, pomjerajući ramove dok ne postignete harmoničan izgled koji želite.” – Geraldine Tan, osnivačica i urednica Little Big Bell.

Kako primjeniti ovaj izgled: Potraži tutorijal na YouTube-u ili Pinterest-u kako da kreiraš galerijski zid. Pronaći ćeš mnogo dobrih savjeta. To mogu biti citati, fotografije, ilustracije… sve što te inspiriše u radnom prostoru.

Prirodna svjetlost

“Prirodna svjetlost čini prostor većim – što je uvijek plus u malom prostoru. U mojoj kućnoj kancelariji zapravo sam koristila mutna stakla na svim prozorima, tako da sam uvijek imala privatnost, ali i dovoljno svjetla za održavanje biljaka u sobi! A kada se osjećate živi, ​​uvijek ste efikasniji.” – Hayley Francis, osnivačica i blogerka Neon Doves.

Kako primjeniti ovaj izgled: Ako imaš, kao i Hayley, malu kancelariju kojoj treba svjetlosti, umjesto investiranja u mutna stakla, dovoljno je da na prozore zalijepiš samoljepljivu foliju. Tako ćeš zadržati privatnost, ali i omogućiti prostoru prirodni izvor svjetlosti.

Dobro organizovan prostor

Organizacija je ključna, pa upotrijebi svaki mogući trik za bolju organizaciju. Niko ne radi dobro u neurednoj kućnoj kancelariji. “Nemojte trošiti prostor stavljanjem štampača, materijala i slično u uglove i ladice. Koristite sav svoj vertikalni prostor, tako što ćete postaviti ormare do plafona sa različitim vrstama skladištenja i tablom za vješanje na zidu kako biste pomogli u organizaciji potrošnog materijala koji bi u suprotnom mogao da se stavi u ladicu! ” – Carly Callahan, dizajnerka u Homepolish-u i osnivačica Callahan interijera.

Kako primjeniti ovaj izgled: Naravno da ti za namještaj po mjeri treba mnogo novca, ali ovu ideju možeš primijeniti i ako dodaš jednostavne zidne police i plutenu tablu za sve ceduljice i papire, koji bi inače završili na hrpi na radnom stolu.

Izvor: realsimple.com

Preuzeto sa: ultra.ba