Stipendije

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista za akademsku 2021/22. godinu

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodijeljene 963 stipendije studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Budžetom Republike Srpske planirano je 2.130.000 KM za stipendiranje studenata studija u Republici Srpskoj. Stipendija iznosi 2000 KM po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 595 stipendija, i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz bidžeta 486 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 63 stipendije i studentima trećeg ciklusa studija 19 stipendija. Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 27 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijeli 335 stipendija, studentima deficitarnih zanimanja prvog ciklusa studija 23 stipendije i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 10 stipendija.

Prigovor na rang-listu stipendista, studenti mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja tj. do 10. februara ove godine.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva, potrebno je da dostavi uvjerenje, rješenje ili potvrdu od drugog izvora stipendiranja (opštine), da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2022. godinu prijavila su se 1.603 studenta. Uslove konkursa nije ispunilo 452 studenata, dok je njih 187 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo