Korisno

8 načina za vraćanje motivacije za učenje

Dani ispitnih rokova najstresniji su period studentskog života. Mnogima se čini kako im ništa ne ostaje u memoriji, a dani neumoljivo teku dok im preostaje još malo vremena za pripremu. Ako se i vi osjećate kao da ste u express-loncu koji samo što nije eksplodirao i ne možete zaustaviti misli koje vam govore kako bi bilo najbolje da jednostavno odustanete od učenja i izlaženja na rokove jer od toga nikakve koristi, sjednite, duboko udahnite dva ili tri puta i pročitajte naše savjete. Oni će vam pomoći vratiti barem dio one početne motivacije kako biste uspjeli dati ispit i zabilježiti ocjenu u Studomatu.

  1. Postavljajte pitanja samome sebi

Razlomite veliku skriptu ili knjigu iz koje učite za ispit na kraće dijelove, npr. tretirajte svaku stranicu ili dio od oko 500 riječi kao jedno poglavlje. Nakon što pročitate jedno poglavlje pokušajte samima sebi postaviti nekoliko pitanja o gradivu koje se obrađuje u tom poglavlju. Pokušajte se zamisliti u ulozi profesora ili profesorice i pitati ono što mislite da biste vi pitali svoje studente. Proces zahtijeva veću količinu vremena, ali će vam pomoći izvući najbitnije dijelove gradiva i koncentrirati se na ono što je doista bitno.

  1. Poučavajte jedni druge

Učenje u grupi može biti veoma učinkovito. Svaki član grupe mora dobro naučiti određenu jedinicu gradiva i zatim ući u ulogu profesora i podijeliti ono što je naučio s ostalim članovima grupe. Takva metoda je zanimljiva, zabavna i dinamična te pruža predah od osjećaja samoće, usamljenosti i socijalne izoliranosti koji nam se mogu prikrasti dok nastojimo položiti ispite.

  1. Ostavite knjige po strani

Ako možete doći do primjeraka ranijih testova ili pitanja koja je vaš profesor postavljao na ispitima, svakako ih iskoristite. Pronađite odgovore na ta pitanja i dobar dio učenja biti će obavljen. Čitanje literature nakon takvog učenja dobro dođe za stavljanje već naučenih informacija u širi kontekst.

  1. Koristite alternativna sredstva za učenje

Informacije su danas dostupne u mnogo različitih oblika pa zašto ih ne iskoristiti? YouTube videi i tutoriali, dokumentarni filmovi, podcasti, sve su to mediji preko kojih možete naučiti iznimno mnogo toga o stvarima koje vas zanimaju. Naravno, pri tome treba dobro paziti na izvor i kvalifikacije onih koji prezentiraju informacije koje upijamo.

  1. Izradite nešto

Napravite sliku ili poster o temi koju obrađujete. Napišite pjesmu ili dramu o nečemu što nikako ne možete zapamtiti. Garantiramo da će tako obrađeni podaci ostati urezani u vašem pamćenju.

  1. Promijenite rutinu

Rutina može vrlo lako dovesti do dosade, zasićenja i gubitka motivacije. Ako tako nešto primijetite kod sebe, promijenite svoju rutinu. Ako inače učite navečer, pokušajte se probuditi ranije i učiti ujutro. Promijenite mjesto gdje učite ili položaj u kojem učite. I najmanja promjena može osvježiti vaš interes.

  1. Razlomite gradivo na manje dijelove

Podijelite gradivo koje morate naučiti toga dana na nekoliko manjih, lakše probavljivih dijelova. Nakon što obradite svaki od tih dijelova, uzmite pauzu od pet do deset minuta i nagradite se nečim što vam pruža užitak, npr. čokoladicom, YouTube videom koji već dulje vrijeme namjeravate pogledati, pjesmom koju obožavate ili nečim sasvim drugim. Naravno, na kraju dana morate obraditi sve dijelove gradiva koje ste si zadali.

  1. Planirajte svakodnevnu fizičku aktivnost u grupi

Skupite svoje prijatelje i uputite se u kratku šetnju, vožnju biciklom ili neku drugu fizičku aktivnost. Vaše tijelo bit će vam zahvalno, vaš mozak će biti efikasniji, a napunit ćete i vaše društvene baterije. Zaista, sve je lakše uz drage osobe.

/studentski.hr/

Preuzeto sa: hocu.ba