Korisno

Putovanje je pola zdravlja

Odgovor je jednostavan: jer volimo!

Uživamo u sporim i mirnim doručcima, dugim šetnjama, novim iskustvima, mjestima, ljudima i uspomenama. Nije ni čudo, kombinacija svega ovoga na putovanjima predstavlja navike zdravih ljudi.

Koje su prednosti putovanja? Zašto su putovanja važna?

Naučnici su dokazali da su putovanja dobra i za tijelo i za um. Možda ih zato volimo. Jer osjećamo da nam nekoliko minuta na suncu podiže nivo vitamina D, poboljšava raspoloženje, ublažava stres i tjeskobu. Vitamin D također ima svoje zdravstvene prednosti, dobar je za rad našeg srca.

Osim dobrobiti za zdravlje, putovanja također mogu poboljšati vašu kreativnost, osjećaj sreće i zadovoljstva.

Knjige, internet, TV vijesti i dokumentarni filmovi govore nam o dalekim zemljama, ljudima i njihovom načinu života. Međutim, TV reportaža vam predstavlja tuđe gledište i može vrlo dobro suziti vašu perspektivu umjesto da vam proširi vidike.

Putovati svijetom i upoznavati ljude koji žive u različitim uvjetima i drugačije tretiraju život je ono što vas stvarno uči o svijetu. Jednom kada otputujete u nepoznato, možda ćete čak osporiti svoje mišljenje o manje poznatim mjestima i kulturama.

Otkrivanje novih kultura također vam može pomoći da na novi način sagledate probleme i izazove vašeg svakodnevnog života.

Putovanja vas tjeraju da budete snalažljivi i uče vas kako se nositi s preprekama.

Prevladavanje raznih izazova pretvara strašnu priču u avanturu i podiže vaše samopouzdanje. Čak se osjećate bolje pripremljenim za izazove koji vas čekaju kod kuće.

Iz knjiga možete naučiti puno o svijetu. Udžbenici su puni činjenica i ilustracija. Fikcija nas vodi u nove zemlje i upoznaje nas s novim ljudima i idejama. Ali činjenice iz udžbenika ne mogu se nanjušiti, čuti, osjetiti ili okusiti. Dok vam putovanja pružaju priliku da upoznate ljude, čujete muziku, probate hranu, dodirnute žuto kamenje piramida.

Zato odaberite destinaciju iz snova, rezervišite kartu i spakujte kofere. Organizujte putovanje s prijateljima i porodicom, avanture vas čekaju vani.

Preuzeto sa: imep.ba