Ostalo

Otvoren konkurs za program SNAŽNIJE ZAJEDNO

Trag fondacija, u partnerstvu sa Oak fondacijom, od 2015. godine sprovodi program Osnaživanje ženskih organizacija i pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama u regionu Zapadnog Balkana. Kroz ovaj program pružamo institucionalnu podršku za 40 ženskih organizacija, mreža i fondova, kao i podršku u izgradnji njihovih kapaciteta i povezivanju.

Kako smo uvereni da su aktivistkinje koje se bore za ženska prava širom regiona najveće ekspertkinje u ovoj oblasti, pored redovne institucionalne podrške, 2018. godine pokrenuli smo program Snažnije zajedno gde smo dali glas baš njima da odlučuju koje inicijative treba da budu podržane. Na prvom konkursu, prema glasovima aktivistkinja i članica Savetodavnog odbora, podržali smo 17 inicijativa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Novim pozivom želimo dodatno da podržimo ženske kolektive iz pomenutih zemalja, bilo da su neformalni ili formalno registrovani, da ostvare svoje ideje u oblastima borbe protiv porodičnog i partnerskog nasilja, trgovine ljudima i eksploatacije, kao i izgradnje ženskog pokreta. Posebno ohrabrujemo inicijative koje se bave problemom psihološkog nasilja u porodičnim i partnerskim odnosima, koje često ostaje nevidljivo.

Trag fondacija će kroz aktuelni konkurs podržati od 10 do 15 odabranih inicijativa, u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 10.000 dolara, a izabrane ideje koje budu imale dugoročni razvojni potencijal i značajniji uticaj u svojim zajednicama imaju mogućnost da budu dugoročno podržane.

PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS

Na konkurs se mogu prijaviti:

– Samoorganizovane neformalne grupe od najmanje tri osobe ili udruženja koja zajednički donose odluke kroz diskusiju koja je otvorena za sve članove/ice;

– Neformalne grupe i udruženja koja su osnovana, vođena i kojima upravljaju u najvećoj meri ili u potpunosti žene;

– Udruženja koja nisu trenutno podržana od strane OAK fondacije kroz program Osnaživanje ženskih organizacija i pokreta za borbu protiv nasilja nad ženama;

– Udruženja i kolektivi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Popunjene prijavne formulare možete slati najkasnije do 27. februara 2022. godine, do 23:59 časova, na e-mail adresu: prijave@tragfondacija.org, sa naznakom Za konkurs Snažnije zajedno.

Pozivamo vas da pažljivo pročitate Poziv za prijavu, gde se možete detaljno informisati o uslovima konkursa, načinu prijave i procesu selekcije projekata koji će biti podržani.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

U toku konkursa, ukoliko vam je potrebna bilo kakva podrška ili želite konsultacije u vezi sa vašom idejom, možete zakazati vaš termin za konsultacije putem e-mail adrese jelena@tragfondacija.org.

Preuzeto sa: tragfondacija.org