Ostalo

On-line peticija „Pod lupom“ u cilju uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ je započela online i offline kampanju za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, koja se oslanja na peticiju za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača/ica i mašina za skreniranje glasačkih listića.

Građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija potpišite online putem obrasca: https://podlupom.org/peticija/

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ se već sedam godina kroz svoje aktivnosti zalaže za unapređenje izbornog procesa. Tokom rada u prethodnom periodu, predložen je veliki broj preporuka kojima bi se unaprijedio izborni proces u BiH, od kojih je jedan dio prihvaćen i implementiran u izborno zakonodavstvo. Međutim, za slobodne i poštene izbore u Bosni i Hercegovini neophodno uložiti još dosta truda da bi se moglo govoriti o uspješnoj izbornoj reformi. Jedna od ključnih preporuka Koalicije „Pod lupom“ za unapređenje izbornog procesa je sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića.

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti u izborni proces. Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjesto neizašlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Dodatno, bila bi omogućena kvalitetnija postizborna analiza i tzv. izborna forenzika od strane izborne administracije, posmatrača i svih sudionika izbornog procesa. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu.

PODRŽIMO!

Preuzeto sa: hocu.ba