Događaji

Online literarna radionica – “Gdje se kriju dobre priče?”

Pozivamo vas na online literarnu radionicu – “Gdje se kriju dobre priče?” na kojoj će u sklopu projekta Kulturnjak.hr gostovati istaknuti stručnjaci iz svijeta knjiga:

Sonja Šumić, Bartul Vlahović – Naklada Fragment

Adela Mihoković – Knjižara Knjigica

Sanja Srdić Jungić – Hoću knjigu

Maja Kurs – Knjiguljica, dječja knjižara

Početak je nove godine, vrijeme novih odluka, planova i želja. Zima je idealno vrijeme za čitanje, pisanje i donošenje odluke o izdavanju vlastite knjige. Možda ste ju već napisali, možda Vam nedostaje samo kraj, možda samo izdavač, možda samo malo hrabrosti i vjetra u leđa… Ako se prepoznajete u ovom kratkom opisu, pridružite nam se na literararnoj radionici “Gdje se kriju dobre priče?” i krenite s našim voditeljima u spisateljsku avanturu.

Kroz četiri tematske radionice dotaknut ćemo se svih važnih pitanja o izdavanju knjiga – kako naći izdavača, kako se predstaviti publici, kako doći do čitatelja, kako koristiti društvene mreže u promociji knjiga, kako surađivati s bookblogerima.

Na radionici ćemo govoriti i o načinima i idejama koje i Vi možete koristiti za promociju svoje knjige, suradnjama s drugim umjetnicima, komunikaciji s ljudima koji Vam mogu uvelike pomoći s izdavanjem knjige. Radionice su namijenjene autorima koji planiraju ili su već objavili svoje knjige, a potrebna im je pomoć u pronalasku čitatelja, izdavača i knjižara koje bi njihove knjige stavili u prodaju. Pridružite nam se u radionici i potražite odgovore na sva pitanja vezana uz objavu i prodaju knjiga u Hrvatskoj.

Zvuči kao stvoreno za vaše spisateljske planove u 2022.? Pridružite nam se na literararnoj radionici “Gdje se kriju dobre priče?”

Besplatna online radionica održat će se na Zoom platformi

u subotu 15. 1.

u nedjelju 16. 1.

u subotu 22. 1.

u nedjelju 23. 1.

Sve radionice održavaju se u 16:30 za polaznike 54+

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca https://forms.office.com/r/akLMru8PZH

Kroz četiri radionice naučite kako komunicirati s piscima, kako komunicirati s publikom i kako im predstaviti svoj rad. Koji su dobri, a koji loši primjeri promocije, kako potaknuti ljude da čitaju Vaše knjige i koliko je truda potrebno uložiti da bi objavili svoj rukopis. Iznimno važnu radionicu s temom izdavanja knjiga domaćih autora voditi će Sonja Šumić iz Naklade Fragment iz Splita. Naklada Fragment svoj prvi naslov objavila je u rujnu 2019. godine, a danas je najvažniji izdavač domaćih autora s više od 200 primljenih rukopisa autora koji su u potrazi za nakladnikom.

Knjižara Knjigica na čelu s vlasnicom Adelom Mihoković dobro je znano ime domaćim autorima koji su na policima male knjižare pronašli svoje mjesto, ali i mnogobrojne čitatelje u Bjelovaru i okolici. Knjigica je u Godini čitanja kroz serijal od dvadeset nastavaka otkrivala kakve čitalačke navike imaju Bjelovarčani, što čitaju, kad čitaju, koliko knjiga godišnje pročitaju i posuđuju li knjige, a u okviru projekta “Bjelovarčani vole knjige” koji je za Knjigicu osmislila Antonija Putić. Zahvaljujući tom projektu, u Knjigicu na udobnu knjišku fotelju stigli su mnogi poznati Bjelovarčani, a sa zanimljivim projektima promocije knjiga i čitanja nastavljaju i u ovoj godini.

Sanja Srdić Jungić voditeljica je marketinga i komunikacija knjižarskog lanca Hoću knjigu d.o.o i spisatelica, voditeljica podcasta o knjigama „Između redaka” i osoba kojoj se s povjerenjem možete uvijek obratiti s upitom za savjet i pomoć. Kreativna, duhovita i šarmantna, donijela je u svijet knjiga jednu zaigranu i veselu kreativnost zbog koje mnogi rado dolaze u veliki knjižarski lanac po knjige, ali i savjete o tome koju knjigu pročitati.

Čitanje je navika i potreba koja bi se trebala usvojiti u najranijoj dobi svake osobe. Čitanje slikovnica, bajki ili basni prije spavanja ima važnu ulogu u formiranju i obrazovanju djece. Najbolje to znaju u dječjoj knjižari Knjiguljica iz Karlovca gdje generacije djece odrastaju uz najdivnije priče sa svih strana svijeta. Maja Kurs predstavit će rad knjižare, ali i načine na koje populariziraju čitanje te stvaraju naviku čitanja. Maja će nam predstaviti najpopularnije autore, kao i trendove u nakladništvu za najmlađe čitatelje.

Radionica je interaktivna, namijenjena svima koje zanimaju knjige, a osim afiniteta prema književnosti i nešto dobre volje, predlažemo da pripremite i konkretna pitanja vezana uz teme o kojima ćemo govoriti na radionicama. Naši će Vam stručnjaci dati svoj osvrt te individualne praktične savjete za daljnje pisanje, objavljivanje i promociju knjiga.

Broj polaznika po radionici ograničen je na 20, stoga požurite s prijavama!

VIŠE O VODITELJIMA

SONJA ŠUMIĆ, BARTUL VLAHOVIĆ – NAKLADA FRAGMENT

Nakladu Fragment osnovalo je dvoje velikih entuzijasta i zaljubljenika u knjige koji znaju da mogu ostvariti svoje snove. Sonja Šumić i Bartul Vlahović dobro su znana imena na domaćoj književnoj sceni, a ono što ih uistinu čini jedinstvenima je i činjenica da objavljuju samo domaće autore. Misija im je mijenjati svijet, pogled na svijet, poticati čitanje koje nas sve oplemenjuje, educira, otvara nove vidike i spoznaje, povezuje nas i čini život bogatijim.

Na radionici će nas upoznati s načinom na koji odabiru autore čije knjige objavljuju, koliko se u poslu vode srcem, a koliko financijskom isplativošću, koliko je truda potrebno da knjiga pronađe put do čitatelja i kako autori mogu graditi svoj put i prije objave knjige.

Sve naslove Naklade Fragment možete pronaći na poveznici: https://nakladafragment.com/knjige/

“Povezivanje nakladnika, autora i čitatelja nama je imperativ jer samo njihovom kohezijom jedna knjiga može ispuniti puni potencijal, zasjati pravim sjajem. Na tome ćemo predano i kontinuirano raditi, kao i na afirmaciji jako puno autora koji imaju genijalne rukopise i ideje, a nisu prepoznati, priznati i nije im ukazana mogućnost da se ostvare.” Naklada Fragment

ADELA MIHOKOVIĆ, KNJIŽARA KNJIGICA
Knjižara Knjigica kultno je mjesto u gradu Bjelovaru čiju vlasnicu Adelu Mihoković mnogi rado pitaju za savjet prilikom kupnje knjiga. Knjigica ovih dana slavi svoj četvrti rođendan, a možda najdraža čestitka za rođendan stigla je u vidu potpore Ministarstva kulture i medija projektu “Bjelovarčani vole knjige”. Projekt je za Knjigicu osmislila Antonija Putić, dugogodišnja suradnica Knjigice koja vodi društvene mreže koje prati više od 10 000 pratitelja. Iznimno velika brojka za malu knjižaru u malom gradu.
https://www.facebook.com/2077185302508786/videos/878449959522918
Osim prodajom knjiga, Knjigica svim posjetiteljima nudi i besplatne radionice, promocije i druga zanimljiva događanja, a upravo je u pripremi i objava prve knjige u vlastitoj nakladi. Adela Mihoković će na radionici polaznicima govoriti o suradnji s knjižarima i kako promovirati knjige te doći do čitatelja, a sve to kroz primjere iz vlastite prakse.

Više o Knjigici potražite na službenom Facebook profilu
https://www.facebook.com/Knjigica-gdje-priča-počinje-2077185302508786

i na službenom Inastagram profilu
https://www.instagram.com/adelaknjigica/

“Bez obzira na to kojim se poslom bavili, koji nivo obrazovanja imali – za svaku osobu postoji knjiga.” Adela Mihoković

KNJIGULJICA, DJEČJA KNJIŽARA

Karlovčani već vrlo dobro znaju kako i što radi Knjiguljica, koja se već sada može pohvaliti kako je ugostila više generacija mališana, a novo priznanje za svima omiljenu knjižaru stiglo je i u vidu nagrade Ministarstva kulture i medija koje je upavo Knjiguljicu proglasilo najboljom samostalnom knjižarom u Hrvatskoj izvan Zagreba.

Dječja knjižara Knjiguljica iz Karlovca smještena u staroj gradskoj jezgri, očarava toplinom prostora te stručnošću, brižnošću i velikom predanošću vlasnika knjižara. Osim promocije i prodaje brižno odabranih kvalitetnih knjiga za djecu i slikovnica, knjižara svojim redovitim književnim programima, večerima čitanja i druženja stvara novu čitalačku publiku i potiče kulturu čitanja, stoji u obrazloženju Povjerenstva.

Uz programe za djecu, navodi se, ugošćuje i književni klub za odraslu publiku. Kao nezaobilazno mjesto u Karlovcu i jedina dječja knjižara u Hrvatskoj, ali i kao referencija za kvalitetu kad je riječ o književnosti za djecu i mlade, Knjiguljica dobiva prvu nagradu za najbolju samostalnu knjižaru u Godini čitanja izvan Zagreba.

Knjiguljica je prva i jedina nezavisna specijalizirana dječja knjižara u Hrvatskoj. Ona nije obična dječja knjižara, u njoj je sve podređeno djeci. Otvorena je 2013. godine, a do danas je kroz nju prošlo mnogo priča, dječjih nožica, prvih riječi i radosti, ali i prvih briga, prvih slikovnica i mnogo malih čitatelja.

Početna

Maja Kurs vizionarka je u ovoj divnoj priči o Knjiguljici, začetnica ideje, poslovna žena i poduzetnica koja je svoju ljubav prema knjigama pretočila u Knjiguljicu, a na radionici će govoriti o svojem poslovnom putu, suradnji s lokalnom zajednicom i sl.

“Roditelji, tete u vrtićima i učitelji su vrlo važan faktor u procesu razvoja budućeg čitatelja. Ako su djeca okružena slikovnicama, ako im roditelji čitaju svakodnevno, imaju li u vrtiću/školi svoj mali kutak za čitanje, veća je vjerojatnost da će zavoljeti knjige, a zatim i čitanje. Uvjerili smo se na primjeru roditelja koji svakoga petka dovode svoju djecu na čitanje priča koliko su osvijestili važnost čitanja i pisane riječi. Često dođu i kažu kako su kroz slikovnicu riješili neki problem, kako su uvidjeli da im slikovnica pomaže u razvoju govora kod djece, a kasnije i razvoju predčitalačkih vještina.” Maja Kurs

SANJA SRDIĆ JUNGIĆ, HOĆU KNJIGU

“HOĆU KNJIGU” LANAC JE KNJIŽARA KOJI NUDI KNJIGOLJUPCIMA NAJBOLJI IZBOR IZ SVIJETA KNJIGA I PAPIRNIČKOG ASORTIMAN. OSIM ŠTO SU KNJIŽARE OPREMLJENE NA NAJMODERNIJI NAČIN TE ČITATELJU NUDE NAJŠIRI RASPON KVALITETNIH NASLOVA, POSLOVNICE “HOĆU KNJIGU” NUDE SAVJETE STRUČNIH TRGOVACA S IZNIMNIM POZNAVANJEM KNJIŽEVNOSTI. UZ PROMOCIJU AUTORA U KNJIŽARAMA, NUDE I PODCAST O KNJIGAMA „IZMEĐU REDAKA” GDJE KROZ NEFORMALNI RAZGOVOR S AUTORIMA, UREDNICIMA, PREVODITELJIMA, ALI I „OBIČNIM” LJUBITELJIMA PISANE RIJEČI DEMISTIFICIRAJU KNJIGE I PRIBLIŽAVAJU IH ŠIROJ PUBLICI. VODITELJICA PODCASTA JE SANJA SRDIĆ JUNGIĆ, VODITELJICA MARKETINGA I KOMUNIKACIJA KNJIŽARSKOGA LANCA HOĆU KNJIGU D.O.O, ALI I USPJEŠNA AUTORICA DVAJU ROMANA. SVOJ PRVIJENAC ZVIJEZDE MEĐU NAMA OBJAVILA JE 2019. GODINE, A KRAJEM 2020. GODINE STIGAO JE I NJEZIN DRUGI ROMAN TI SI MOJE SVEKOJI ODUŠEVLJAVA ČITATELJE.
“Moj posao načelno obuhvaća komunikaciju prema raznim javnostima od strane Hoću knjigu – ponajprije prema kupcima na digitalnim kanalima, ali i u samim knjižarama, prema knjiškoj zajednici (autorima, urednicima, drugim voditeljima marketinga izdavačkih kuća), zainteresiranim medijima, a ponekad i interno prema zaposlenicima. Svi zajedno radimo prema tome da privučemo što veći broj ljudi u knjižare. Naravno, primarno zbog toga što svi mi živimo od toga, ali u pozadini je i činjenica da zaista želimo da se u Hrvatskoj više čita i odlazi u knjižare. Posebno kad znam koliko je to meni pričinjavalo zadovoljstvo kad sam bila mlađa i kad nisam radila u branši pa u knjižarama nisam bila svakodnevno kao danas.” Sanja Srdić Jungić

Moderatorica radionice je Antonija Putić.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online radionica mogla zanimati.

Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.

Kulturnjak.hr projekt je čiji je nositelj udruga Impress (www.udruga-impress.hr) s partnerom Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://crok.hr). Ukupan iznos projekta je 491.008,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 417.356,80 kn.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Impress.

Preuzeto sa: hocu.ba