Ministarstva

Produžen rok za dostavljanje prijava – EU4Business

​Obavještavamo vas da je rok za dostavljanje prijava na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjere ublažavanja negativnih uticaja virusa COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor produžen do 8. juna 2020. godine do 15:00 časova.

Ciljevi poziva:

  • doprinijeti ublažavanju negativnog uticaja epidemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor;
  • optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora;
  • podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište i
  • promocija održivog razvoja, bolje upravljanje prirodnim resursima i zaštita prirodne sredine i ljudi (prvenstveno radnika i poljoprivrednika).

Podnosioci prijava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), preduzetnici i zadruge sa uspostavljenom mrežom kooperanata (individualnih poljoprivrednih proizvođača).

Kooperanti:

  • registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave primarnom proizvodnjom ili preradom poljoprivredno-prehranbenih proizvoda na gazdinstvu;
  • pčelari upisani u registar pčelara koji se bave proizvodnjom meda ili preradom proizvoda od meda.

Budžet predmetnog poziva iznosi 1 800 000 KM. Bespovratna sredstva po prijavi mogu da iznose od 50 000 KM do 150 000 KM (bez PDV-a).

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su OVDJE.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Budžet projekta je 16,1 milion evra, od čega 15 miliona evra finansira Evropska unija, a 1,1 milion evra Savezna Republika Njemačka.

Preuzeto sa: Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju