Korisno

Novogodišnje odluke koje vode do uspjeha

Kada dođe vrijeme da postaviš novogodišnje odluke, pronađi inspiraciju koja ti je potrebna u ovoj listi jednostavnih načina da se fokusiraš na svoje zdravlje i dobrobit.

Organizuj se

Započni novu godinu na pravi način tako što ćeš organizovati sve u svom domu, životu i mozgu. Kada kažemo sve, mislimo baš na sve. Počni s onim što vidiš – neuredna radna ploča, sanduče e-pošte van kontrole ili neorganizovana kuhinjska fioka, na primjer. Odvoji malo vremena da izbrišeš sve te stare snimke ekrana sa svog telefona ili isprobaj novi sistem foldera da premjestiš datoteke sa radne površine.

Čista lista je savršen način da neometano uđeš u novu godinu.

Pojednostavi svoj život

Kada organizuješ sve u svom svijetu, u odličnoj si poziciji da počneš da sagledavaš sve što postoji. Ovo može uključivati i oslobađanje od suvišnih ličnih stvari, naravno, ali postoji mnogo drugih novogodišnjih ciljeva u ovoj kategoriji koji nemaju nikakve veze sa smećem u tvom ormaru. Navike za gubljenje vremena, toksične veze i hobiji ili obaveze koji te više ne oduševljavaju odlična su mjesta za početak, a postoji mnoštvo aplikacija za praćenje navika koje možeš koristiti da ostaneš na pravom putu.

Možeš čak pokušati koristiti postavke roditeljske kontrole na svom pametnom telefonu da nadgledaš i ograničiš vlastitu upotrebu društvenih mreža i medija.

Pij više vode

Vjerovatno već znaš koliko je voda za piće važna za tvoje zdravlje i nivo energije. Na sreću, ovo je jedna novogodišnja odluka koju je lako ostvariti. Kupi novu bocu za vodu, uvijek imaj svježe zalihe zdrave hrane pored sebe i koristi aplikacije za praćenje vode da ispuniš preporučeni dnevni unos. Pruži svom tijelu hidrataciju za kojom žudi i neka ti pametni telefon pomogne u tome.

Postavi glavni cilj

Ponekad se čak i najbolji od nas zateknu da nigdje ne stižu u životu. Ako predugo stojiš u mjestu, vrijeme je za promjenu. Koji su neki od tvojih glavnih životnih ciljeva?

Ovdje ne govorimo o malim željama, Jesi li u braku? Želiš li porodicu? Želiš li jednog dana posjedovati dom? Gledaj daleko unaprijed kada razmišljaš o svojim ciljevima za ovu godinu. Ovaj cilj bi trebao biti dovoljno snažan da te svakodnevno motiviše.

Odredi budžet i zarađuj više

Tvoj glavni životni cilj može vrlo lako uključivati veliki cilj u karijeri – pronaći savršen posao ili konačno zaraditi zasluženo unapređenje.

Za one koji žele da preuzmu kontrolu nad svojim finansijama, aplikacije i softver za budžetiranje mogu biti od izuzetne pomoći. Kada si obećaš da ćeš dokumentovati svaki potrošen novac, mnogo je manje vjerovatno da ćeš ga bespotrebno bacati na gluposti.

Obećaj si da ćeš više kuvati

Hipokratov čuveni savjet zvuči jednako istinito i sada kao i 400. godine prije nove ere: “Neka hrana bude tvoj lijek.”

Planiranje obroka, sedmična priprema obroka, pa čak i samo kuvanje još nekoliko domaćih obroka sedmično, sve to će te pokrenuti u pravom smjeru. Ako ne znaš odakle početi, postoji aplikacija za zdravu ishranu.

Počni sa vježbanjem

Kad smo već kod toga, možeš postaviti neke ciljeve za novu godinu koji se fokusiraju na drugu stranu istog novčića: nivoe tvoje dnevne aktivnosti. Da se više krećeš – jedna je od najboljih odluka koje možeš donijeti za 2022. godinu.

Možeš početi sa teretanom ili jednostavno napraviti plan za kratku šetnju u naselju svakog jutra ili večeri. Takođe se možeš prijaviti za jednu od mnogih popularnih aplikacija za fitnes koje će ti pomoći da stvoriš rutinu vježbanja.

Izvor: makeuseof.com

Preuzeto sa: ultra.ba