Ostalo

Riječ godine u Republici Srpskoj: IMUNITET

Udruženje lektora Republike Srpske prvi put je proglasilo riječ godine u RS.

Ove godine su u užem izboru za riječ godine u cijelom svijetu bili medicinski termini koji se odnose na pandemiju – virus, epidemija, korona, kovid, simptom. Popšle godine je to, prema Oksfordskom rječniku i Vebsterovom rječniku, bila vakcina. Uglavnom se riječ godine bira prema kriterijumima pretraživanja u rječničkim bazama ili na internetu. Udruženje lektora Republike Srpske vodilo se malo drugačijim parametrima.

“Naime, prvo smo, bez dileme, odlučili da je to svakako pojam povezan sa pandemijom koja je i dalje vodeća tema u svijetu – u medijima, politici, ekonomiji, ali i naučnim i istraživačkim poduhvatima. Nadalje, opredijelili smo se za uži izbor od najviše pet riječi, koje smo zatim rangirali”, stoji u objašnjenju Udruženja.

Izabrali su riječ imunitet.

“Prema Rečniku pojmova iz perioda epidemije kovida, autora prof. dr Marine Nikolić i dr Svetlane Slijepčević Bjelivuk, koji je objavljen kao projekat Instituta za srpski jezik, riječ imunitet (muški rod) i imunost (ženski rod) odnosi se na „sposobnost organizma da se odupre zaraznim bolestima ili nekim otrovima“ a može biti „stečena preležanom bolešću ili vakcinacijom“, kažu u Udruženju lektora za Mondo.

Pojasnili su razloge za odabir ove riječi: tokom cijele godine se govorilo o padu i jačanju imuniteta, kolektivnom imunitetu, kasnije o razlozima obavezne i neizostavne vakcinacije, potom su se čuli i argumenti koji propituju takav način sticanja imuniteta, a posljednjih dana čitali smo i o odlukama nekih zemalja da se opredijele za tzv. „imunitet krda“.

“Smatrali smo da od svih pet riječi koje su bile u užem izboru riječ imunitet u svom značenju nosi najviše pozitivnih određenja, nade i optimizma koji nam je nakon skoro dvije godine svima prijeko potreban”, zaključili su u Udruženju lektora RS.

MONDO

Preuzeto sa: mondo.ba