Korisno

7 savjeta da svaki dan budeš sretna osoba

Dok nastavljaš slijediti svoje ciljeve, važno je neprestano se pitati: “Šta me zaista čini sretnom osobom?” U redu je ako je to ono šta radiš ili čak dio tvoje svakodnevne rutine. Ono što je važno je da, bez obzira na to šta radiš, pronađeš način da izvučeš pozitivnost i podstakneš svoju sreću. Zapamti sreća je već u tebi! To nije nešto što moraš pronaći, dosegnuti ili „postići“. Uvijek je dostupna i sreća svuda oko nas. Pitanje je, kako je možemo iskoristiti i prizvati ponovo i ponovo? Evo 7 ključnih savjeta, kako da svaki dan budeš sretna osoba.

Diši

Kakav kliše, ali stvarno radi! Pogledaj možeš li duboko udahnuti, samo jedanput duboko, bez da ti neka misao uđe u um. Samo jedan. Jedan udah, jedan izdah, polako. Pet sekundi. Pokušaj i zaprepastićeš se koliko brzo će te um početi uvjeravati da je to što radiš rasipanje vremena, imaš previše posla, nemaš vremena za ovo, moraš negdje biti, itd. Počni jednim udahom, a zatim kreni odavde. Dah je korijen svake sreće – oslobađanje stresa, otpuštanje anksioznosti i dobrodošlica miru i balansu.

Slušaj

Toliko problema, svađa i nesporazuma proizlazi iz nedostatka slušanja. Imamo problema sa slušanjem, stvarnim slušanjem, jer smo previše stalno prisutni samo u svojim glavama, stalno se sami sa sobom raspravljamo u svojim glavama. Razmišljamo o tome šta ćemo dalje reći, šta druga osoba misli o nama, što otkrivaju naši izrazi lica, reakcije, itd. Iskreno slušati znači izaći iz uma i ući u svoje srce, iskreno slušati sa pažnjom. Slušanje je oblik prisutnosti i stvara prostor između nas i druge osobe. Naučiti slušati je umjetnost. A ta umjetnost rađa sreću na obje strane.

Gledaj šire

Naše nas oči ponekad zavaraju. Zaboravljamo da svijet gledamo malo šire. Dubinski pogled na nešto (ili nekoga) otkriva njegovu dubinu. Pogledaj svjesno oko sebe, potraži neki dublji smisao. Ne moraš uvijek reagovati na prvu, stani malo, odmakni se, pogledaj iz druge perspektivu nešto, nekoga, neku situaciju, razmisli o svemu sa odmakom. Gledaj malo šire značenje, kao kada posmatraš umjetničku sliku.

Osjećaj

U meditaciji postoji metoda, koja se naziva dvostruki fokus. Ovdje kombinuj vježbe namjernog disanja sa istovremenim trljanjem dlanova, kako bismo se usmjerili na disanje i dodir, kako bismo izoštrili svoj fokus. Kao ljudi, trebamo dodir. Moramo osjećati da smo živi. A kad to učinimo, osjećamo ogromnu radost.

Okusi

Možeš zaista uživati ​​u svakom zdravom obroku i okusiti arome hrane. Zdjela svježeg voća ili svježeg povrća, pojedena polako i svjesno, pružiće ti priliku da okusiš, osjetiš i vratiš se na važnost brige o svom tijelu i zdravlju. Toliko naše sreće je ukorijenjeno u našim fizičkim tijelima. Čuvaj svoje tijelo.

Boravi u prirodi

Priroda će zauvijek biti vitalni dio onoga što jesmo. Boravak u šumi, šetnja prirodom, jača naš imunitet, pročišćava tijelo i misli. Priroda nas vraća sebi, u prirodi sve funkcioniše kako treba, ima svoje cikluse, boravak u prirodi nas opušta, usrećuje…

Preuzeto sa: ultra.ba