Vijesti

Usvojen budžet za 2022. godinu: Naredne godine preko 300 projekata

Na devetoj redovnoj sjednici Skupštine grada, odbornici su usvojili budžet Grada Banja Luka za 2022. godinu u iznosu od oko 170 miliona KM.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, na ovaj način Banja Luka može da nastavi svoj strateški razvoj i da započne deceniju uspona.

-Prije nekih deset dana usvojen je rebalans, danas smo usvojili budžet. Imamo dva strateški najvažnija dokumenta, gdje Banja Luka može da očekuje svoj razvoj. Budžet je koncipiran tako da mjesta ima za sve politike, građane, kategorije i sve projekte – kazao je gradonačelnik.

Ovim budžetom i rebalansom budžeta, kaže Stanivuković, u Banjoj Luci će biti realizovano preko 300 važnih, kapitalnih projekata.

-Čekaju nas krupni projekti, imamo sredstva za čak četiri mosta – tri kroz budžet, jedan kroz rebalans. Radićemo šest putnih pravaca. Ostaće nam sredstva i za Centralno spomen – obilježje, za školu u naselju Ada, sportski kompleks na Laušu, te za najveći gradski park – rekao je gradonačelnik.

Zahvaljujući tome, Banja Luka će naredne godine biti veliko gradilište.

-Budžet je za 20 miliona veći, to je najveći budžet u poslednjih 15 godina, uz maksimalno smanjenje rashoda. Oko 170 miliona KM imamo i to bez kreditnog zaduženja, a sam budžet je koncipiran tako da ima mjesta za sve politike, kategorije i građane – dodao je Stanivuković, te naglasio da se na ovaj način ulazi u razvojni period Banje Luke.

Dodao je kako će kroz budžet biti sufinansirani privatni vrtići, biće nastavljo finansiranje besplatnih udžbenika, te povoljnijeg javnog prevoza za sve penzionere, a uz sve to Grad će prvi put da finansira rekonstrukciju pružnih prelaza.

Banja Luka će dobiti i svoj vidikovac.

-Uz sve to, sada imamo sredstva za čišćenje grada, zelenilo, parkove, uređenje poslovnih zona. Istorijska podrška će biti upućena Domu zdravlja, sredstva su obezbijeđena za podršku penzionerima, a tu su i najveća sredstva koja ćemo izdvojiti za kulturu – kazao je Stanivuković.

Dodao je kako je, 20 amandmana koje je predložila skupštinska većina, prihvaćeno u potpunosti njih 14, dakle 93 odsto amandmana je usvojeno, te poručio da svi treba da težimo kompromisu u cilju razvoja Banje Luke, te poručio da uz izazove i blokade sa kojima se gradska administracija suočavala, ulaze u još bolju i uspješniju godinu.

Predsjednik Skupštine: Banja Luka treba da bude primjer kako jedan parlament treba da funkcioniše

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je kako su se svi u jednoj od pauza usaglasili oko određenih stavova, te da je očekivao da će gradonačelnik prihvatiti amandmane.

-Ovim dogovorom šaljemo drugačije poruke od onih sa prethodnih sjednica. Burna godina gradskog parlamenta je iza nas, ali mislim da je potrebno određeno vrijeme da se dogovorimo i naviknemo jedni na druge – kazao je Ilić.

Dodao je kako se nada da će nastaviti ovakvo zasijedanje i u narednoj godini, jer je to primjer kako jedan gradski parlament treba da funkcioniše.

-Manjak diskusija pokazao je da većina ovih stvari treba da se dogovori ranije, kako ne bi ulazili u dublje rasprave. Usvajanje budžeta je oduvijek bila svečana sjednica, te je dobro da smo se vratili u te godine. Ovo je lijep pečat za kraj 2021. godine – poručio je Ilić.

Odbornici su, pored budžeta, danas raspravljali i o 35 drugih tačaka dnevnog reda, te su odbornici raspravljali o prijedlozima odluka o davanju saglasnosti o produženju zakupa pod posebnim uslovima određenim društvima, te o kadrovskim pitanjima.

Sa dnevnog reda povučen je prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Drakulić u Banjoj Luci, prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana za prostor između ulice Knjaza Miloša, Prote Nikole Kostića, nove trase ulice Ilije Garašina i željezničke pruge Banja Luka – Novi Grad, te inicijativu za izmjenu dijela Regulacionog plana naselja Dragočaj.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka