Vijesti

Banski dvor sumirao 2021. godinu: Publika uživala u 210 različitih programa

Banski dvor – Kulturni centar sumirao je programske aktivnosti realizovane u 2021. godini.

Kako ističu, iako je i protekla sezona u organizacionom smislu bila veoma zahtjevna i u značajnoj mjeri opterećena okolnostima „nove normalnosti“, Banski dvor je ponovo uspio u svojoj osnovnoj namjeri – da prilagodi svoj rad trenutnim okolnostima i uz poštovanje svih propisanih mjera održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u uslovima trajanja pandemije koronavirusa.

-Bez obzira na sve otežavajuće okolonosti, zadovoljstvo nam je što možemo saopštiti da smo na kraju ipak došli do broja od preko 140 raznovrsnih (muzičkih, likovnih, književnih i filmskih) programskih sadržaja koji su u ovoj godini realizovani u vlastitoj produkciji Banskog dvora. Kada se njima pridodaju i ostali programi i događaji koji su realizovani u kooprodukciji i partnerstvu sa drugim organizatorima, dolazimo do ukupno 210 različitih programa koji su u 2021. godini održani u Banskom dvoru. Sve ovo su razlozi zbog kojih je Banski dvor danas regionalno prepoznatljiv kulturni centar i prostor u koji se rado vraćaju i dolaze i značajni internacionalni umjetnici – rekao je Mladen Matović, direktor Banskog dvora – Kulturnog centra.

Posebno su, kako kaže – ponosni na činjenicu što su uspjeli nastaviti tradiciju njihovih višednevnih festivalskih manifestacija – Internacionalnog muzičkog festivala „JESENJA SONATA“ i Festivala džez muzike „INTIME JAZZ FEST“ koji su u 2021. godini doživjeli svoje četvrto izdanje i ugostili neka od najznačajnijih imena umjetničke i džez muzike današnjice

-Ovo je godina u kojoj smo uspješno realizovali i prvu koncertnu sezonu ansambla „BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLJEVIĆ“ – novoosnovanog gudačkog kamernog orkestra pri našoj ustanovi a koji je pored više nastupa u Republici Srpskoj održao i veoma zapažen cjelovečernji koncert u Nišu. Takođe, u ovoj godini smo završili i adaptaciju dva slikarska ateljea na drugom spratu Banskog dvora a koji će u budućnosti biti potpuno u funkciji realizacije rezidencijalnih programa – novog programskog segmenta iz oblasti likovne umjetnosti. U toku su i završne aktivnosti na formiranju i kompletiranju stalne izložbene postavke iz doba Vrbaske banovine, a koju će najvećim dijelom činiti porodična zaostavština bana Todora Lazarevića – naglasio je Matović.

Iz ove ustanove kulture istakli su da su proteklu sezonu doživjeli kao još jednu misiju u okviru koje su nastojali da kroz kulturu i umjetnost daju svoj doprinos u lakšem prevazilaženju teških dana i mjeseci koje je sa sobom donijela pandemija.

-Iako nam trenutna globalna situacija ne ostavlja previše prostora za optimizam, Banski dvor kao i u proteklom periodu hrabro i „donkihotovski“ ulazi u narednu sezonu, sa ambicioznim planovima i željom da kao i do sada bude reprezentativan ambasador kulture i umjetnosti grada Banja Luka i Republike Srpske – navode iz ove ustanove.

U 2022. godini Banski dvor se priprema da proslavi značajan jubilej – 90 godina postojanja i rada ustanove, a u sklopu kojeg će se organizovati poseban dvomjesečni program i veliki broj reprezentativnih kulturnih sadržaja i aktivnosti posvećenih ovoj značajnoj godišnjici.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka