Korisno

5 načina da budeš sebi najbolji prijatelj

Uvijek je najbolje biti sebi sopstveni sistem podrške i ne oslanjati se na bilo kakve vanjske faktore za svoju sreću. Ponekad nam prijatelji nisu dovoljni za sopstvenu sreću, jer prvo sami sebi moramo biti prijatelj. Ponekad se osjećamo kao da nam posao, karijera, porodica, ljubavna veza i život generalno, ne pružaju sreću kakvu smo očekivali. To je zato što smo mi sami odgovorni za svoju sreću, a ne vanjski faktori. Ako nismo sretni iznutra, nijedna nas vanjska stvar ne može usrećiti. U takvim trenucima trebamo biti svoj najbolji prijatelj i sistem podrške. Saznaj 5 načina kako postati sebi najbolji prijatelj.

Cijeni sebe

Ponekad da bismo pobijedili u nekoj životnoj utrci, na kraju smo možda prestrogi prema sebi. Promijeni ovu naviku i nauči cijeniti sebe, uvijek. Proslavi svako svoje malo postignuće, uspjeh, umjesto da ga omalovažavaš. Uvijek sebi budi prioritet i budi nježan/nježna prema sebi! Cijeni svaki svoj napredak, odluku, promjenu, uspjeh!

Budi saosećajna osoba

Budi saosjećajna osoba prema sebi, baš kao što bi to bio/ bila i prema svom najboljem prijatelju. Budi sebi podrška, glas utjehe, imaj razumijevanja prema sebi, potapši sebe po ramenu i reci sebi super si. Budi u miru sa sobom, saosjećaj sa sobom, budi empatična osoba prema sebi, slušaj sebe, ugodi sebi, pohvali sebe!

Prestani se shvatati tako ozbiljno

Pokušaj pronaći humor i pozitivu u svim stvarima koje radiš! Nauči se smijati sebi i prestani se shvatati preozbiljno. Opusti se, odmaraj se, ugađaj sebi, uživaj malo!

Pronađi udobnost u svom društvu

Uvijek ti može biti ugodno u vlastitom društvu, nauči uživati ​​u samoći. Razvijaj snažnu vezu sa sobom u trenucima samoće. Biti sam ne znači biti usamljen. Lijepo je kad uživaš u samoći gledajući film, seriju, čitajući knjigu, slušajući muziku, šetajući ili meditirajući.

Prihvati sebe

Nauči prihvatiti svoje nedostatke i mane. Budi svjestan/svjesna svoje snage i slabosti i prihvati ih, umjesto da budeš previše kritičan/na i grub/a prema sebi. Prihvati svoje strahove, mane i prigrli ih, nemoj sebe kritikovati, sputavati, umanjivati. Blistaj i budi autentična osoba, baš takva kakva jesi!

Preuzeto sa: ultra.ba