Ostalo

“Srijedom u Centar”: Kraj 1. sezone!

U srijedu, 29.12., emitovaćemo poslednju epizodu prve sezone našeg podcasta na koji smo jako ponosni. Imali smo preko 20 gostiju, pričali smo o mnogim temama koje se tiču životne sredine, podijelili smo mnoga iskustva sa njima i jedva čekamo početak naredne sezone. U nastavku teksta donosimo vam kratak sadržaj svake epizode.

00 – Zašto podcast?

U nultoj, odnosno pilot epizodi, ukratko smo se osvrnuli na razloge pokretanja podcasta. Gostovali su Tihomir Dakić, Nataša Crnković i Viktor Bjelić. Ovaj razgovor je vodila Sandra Josović, dok je u svim narednim epizodama domaćin Tihomir Dakić.

01 – Boro Marić (Visitor Centar Pecka)

Boro Marić je pokretač regionalno poznatog Visitor Centra Pecka, koje se nalazi na teritoriji Mrkonjić Grada. Sa Borom smo pričali o njegovoj ljubavi prema prirodi i selu Pecka, dotakli smo se Outdoor Festivala u Peckoj, crowdfunding kampanje Solarna Pecka koju smo zajedno pokrenuli, budućnosti sela i mnogo čega drugog.

02 – Maida Bilal (Hrabre žene Kruščice)

Maida Bilal je dobitnica Goldman nagrade, koja se dodjeljuje aktivistima za zaštitu životnu sredinu. Maida je apsolutno zaslužila ovu nagradu, s obzirom na odjek koji je dobila borba koju je zajedno sa ostalim ženama Kruščice vodila za spas ove predivne rijeke.

03 – Goran Pivašević – Piva (Rekreativna zona Banja Luka)

Goran Pivašević jedan je od pokretača Rekreativne zone Banja Luka. Kada je osnovana RZBL? Kako je došlo do zabrane motornog saobraćaja na Banj Brdo i šta je dovelo do povećanja broja rekreativaca? Dobili smo mnogo odgovora i čuli smo dosta zanimljivih podataka u nepuna dva sata razgovora.

04 – Majda Ibraković (Energija i klimatske promjene, CZZS)

Klimatske promjene postale su očigledne. Trenutno smo u još jednom decembru bez snijega. Kao što Majda kaže, treba da se naviknemo na to, jer neke stvari su postale nova normalnost. O genezi problema energije u Bosni i Hercegovini, uglju kao fosilnom gorivu čiji kraj naziremo, kao i o mogućnostima i potencijalima solarne i vjetro energije u BiH, pričali smo sa Majdom Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

05 – Jelena Ivanić, Dragana Skenderija i Viktor Bjelić (Sloboda rijekama, energija građanima, CZZS )

Nastavak upoznavanja sa ljudima koji rade u Centru za životnu sredinu. U petoj epizodi gostovali su Jelena Ivanić, Dragana Skenderija i Viktor Bjelić, s kojima smo razgovarali o velikim posljedicama koje za sobom ostavljaju male hidroelektrane, o građanskoj energiji, ali i o malverzacijama u režiji investitora.

06 – Dragan Kabić i Damir Margeta (Evropska sedmica mobilnosti i urbana mobilnost u Kantonu Sarajevo)

Dragan Kabić i Damir Margeta u ovoj epizodi pričaju o tome kako se tokom početka pandemije gužva stvarala ispred pekara i biciklističkih radnji, o upotrebi i problemima koje na ulicama stvaraju električni trotineti, ali ponajviše o biciklističkoj infrastrukturi.

07 – Nataša Crnković i Aleksandra-Anja Dragomirović (Biodiverzitet i zaštićena područja, , CZZS )

Vremenski najduža epizoda podcasta u prvoj sezoni! Razgovarali smo sa našim kolegicama Natašom Crnković i Anjom Dragomirović iz Centra za životnu sredinu, iz programa Biodiverzitet i zaštićena područja. Mnogo se pričalo o zaštićenim područjima, o njihovim vrijednostima i ljepotama , a pričali smo i o zaštiti mrkog medvjeda na području Bosne i Hercegovine.

08 – Dragan Kabić i Ivan Bojanić (Održivi transport i urbana mobilnost, CZZS )

Kakva je situacija sa biciklizmom u Banjoj Luci? Šta predstavlja koncept održivog transporta? Šta je banjalučka kritična masa i zašto naši ljudi voze bicikl po trotoarima? Da li je vožnja bicikla po trotoaru zakonom zabranjena? To su samo neke od tema o kojima smo razgovarali sa našim kolegama Draganom Kabićem i Ivanom Bojanićem iz programa Transport u Centru za životnu sredinu.

09 – Ana Džokić, Momčilo Đukić i Viktor Bjelić (Građanska energija)

U Banjoj Luci imamo jedan apsurd, a to je da je grijanje na gradsku toplanu – najskuplje. Koja su moguća rješenja? Da li je jedno od tih rješenja u građanskoj energiji? Kakva je situacija sa građanskom energijom u Srbiji?

10 – Marijana Kapović – Solomun (Šumarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) i Nemanja Milović (osnivač i urednik portala “Klima 101”)

Marijana je dekanica Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci. Jedna od njenih težnji jeste da se akademska zajednica aktivno uključi u problematiku klimatskih promjena. Nemanja dijeli isti stav, na malo drugačiji način – on je istakao da trenutno doživljavamo renesansu ekoloških tema.

11 – Dobrica Veselinović (Ne da(vi)mo Beograd)

Što se tiče političke borbe za zaštitu životne sredine, Dobrica Veselinović je jedno od poznatijih imena u regionu. Nekoliko dana prije njegovog gostovanja, u Srbiji je došlo do blokade saobraćaja u mnogim gradovima. Povoda za to bilo je mnogo, ali kao onaj krovni navodi se dolazak kompanije Rio Tinto u Srbiju.

12 – Milja Vuković (Divlji Beograd)

Milja Vuković, ekološka aktivistica iz Beograda, pokretačica inicijativa “Divlji Beograd” i “Manje smeća, više sreće” u dvanaestoj epizodi podkasta govori o tome kako je otpad dio zaštite životne sredine, koja je uloga i snaga pojedinca u tom problemu, ali i predstavlja pozitivne prakse koje u svakodnevnom životu mogu značajno da smanje količinu otpada.

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu