Ostalo

Inženjerka koja najmodernijim tehnologijama „oživljava“ proizvode i brendove

Jelena (Radovanac) Tripković je diplomirana inženjerka arhitekture, sa završenim master studijem iz oblasti energetske efikasnosti na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci. Osvajač je prve nagrade za arhitektonsko i urbanističko rješenje NUBL RS 2013. godine, uz veliko iskustvo na pozicijama crtača na projektima i 3D animatora.

Uz finansijsku i stručnu pomoć dobijenu kroz EU4Business projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT sektora“, Jelena je svoju poslovnu ideju pretvorila u biznis pod nazivom „Future 3D“, s ciljem da na tržištu ponudi usluge arhitektonske i produkt vizuelizacije (renderovanja) i kompjuterske animacije. Njihove usluge su namijenjene prevashodno domaćim i inostranim mikro i malim kompanijama koje posluju u sektoru građevine i prodaje nekretnina, arhitektonskim biroima i kompanijama koje se bave produkt dizajnom.

Za one koji ne znaju, renderovanje je proces kreiranja vizuelnog prikaza pomoću 3D podataka, a kompjuterska animacija proces za digitalno generisanje animiranih slika, odnosno 3D animacija i stvaranje iluzije pokreta stvorenu prikazivanjem niza slika (rendera) u brzom nizu. „Render i animacija omogućuju vizuelnu prezentaciju proizvoda ili objekta široj javnosti ili krajnjim korisnicima u situacijama kada proizvod ili objekat nije realizovan ili izgrađen.“ – dodatno pojašnjava Jelena.

Korištenjem tehničkih i umjetničkih vještina kroz softvere za 3D modelovanje, animaciju i render, stvaraju se fotorealistični prikazi objekata i predmeta, koji služe za njihovo predstavljanje, oglašavanje, njihovo bolje razumijevanje i lakšu komunikaciju. Prednosti korištenja ovakvih prikaza su u tome što klijentima omogućavaju da vizuelno predstave svoje ideje, projekat ili proizvode koji fizički još uvijek ne postoje. To praktično daje mogućnost započinjanja marketinških aktivnosti i prije same finalizacije i stvaranja proizvoda, što olakšava komunikaciju sa klijentima i omogućava trenutno i efektno razumijevanje samog proizvoda. Uz pomoć 3D renderinga mogu se napraviti doslovno nemoguće stvari. Bilo da se radi o određenom okruženju ili čak o drugim objektima. Ovakva sloboda omogućava da se proizvod prikaže na najbolji, najjeftiniji i najfleksibilniji mogući način, budući da se može prilagođavati i mijenjati shodno zahtjevima klijenata.

„Iako su dvodimenzionalni crteži u nekim slučajevima dovoljni, za širu publiku render čini dizajn proizvoda ili objekta mnogo interaktivnijim i živiljim, jer ga oni zapravo vide kao u stvarnom životu. Kvalitetan render pomaže da se osnaži brend i učvrste veze sa kupcima tako što se snažne vizuelne slike duže zadržavaju u njihovim mislima.“

Pored finansijske podrške koju je iskoristila za nabavljanje najsavremenije opreme za rad, uz mentorsku podršku Jelena je uspjela da kreira kvalitetan biznis plan. „Kao posebnu prednost ovakvog projekta, takođe bih istakla i sticanje novih znanja, ali i poznanstava. Kako sa mentorima, tako i sa mladim preduzetnicima koji prolaze kroz istu situaciju kao i ja.“ – dodala je Jelena. Svim mladima koji žele da pokrenu sopstveni biznis, Jelena poručuje da je uz rad, učenje i malo sreće, svaki san ili zamisao dostižan.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, projekat „EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju“ podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. do marta 2022. godine.

Projekat „Podrška za pokretanje STARTUP-a iz oblasti IT sektora“ implementira Lokalno partnerstvo Banja Luka, kojeg čine: Gradska razvojna agencija Banja Luka, Grad Banja Luka, Inovacioni centar Banja Luka – ICBL, Zavod za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka, Elektrotehnički fakultet Banja Luka, firme „Blok projekt” d.o.o., „Ad Lab“ s.p., „Media Lab” d.o.o., i „Telegroup“ d.o.o. iz Banja Luke, te udruženja „Bit Alijansa“ iz Tuzle i „Klub poslovnih žena Republike Srpske“.

Preuzeto sa: ICBL