Ostalo

Adobe lansira novi besplatni alat za dizajn: Creative Cloud Express

Iako je veliki dio svijeta, bez sumnje, zauzet razmišljanjem o tome što će pokloniti svojim najmilijima za praznike, kompanija Adobe je odlučila da svima pokloni Creative Cloud Express – novu mobilnu i web aplikaciju za kreatore sadržaja.

Besplatni softver (da, dobro je napisano) objedinjuje neke od osnovnih, ali najboljih alata osnovnih proizvoda kompanije, uključujući Photoshop, Illustrator i Premiere Pro, u jednu, jednostavnu aplikaciju za grafički dizajn. Model prati modele drugih uređivača slika zasnovanih na šablonima, kao što je Canva, sa jednostavnom funkcijom prevlačenja i ispuštanja koja olakšava kreiranje video zapisa profesionalnog izgleda, postera, postova na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Adobe softver je idealan za mnoge u kreativnoj industriji, međutim model pretplate koji kompanija koristi je za neke već dugo predstavljao predmet spora, a cijene ga stavljaju van dosega mnogih hobista. Ali Creative Cloud Express to mijenja, s besplatnom aplikacijom koja svima daje pristup nekim od najboljih alata koje Adobe aplikacije mogu ponuditi.

Ovo je zanimljiv potez kompanije Adobe. Kompanija je dominirala industrijom kreativnog softvera otkad pamtimo, čak i sa svojim (kako bi neki mogli nazvati) skupim modelom mjesečne pretplate. Dakle, da li je ovaj Adobe softver jednostavno odgovor na duge prozivke kreativne zajednice za povoljnijom ponudom, i ponudom za one kojima je dizajn samo hobi, ili je ovo direktan odgovor na rastuću popularnost Canve posljednjih godina?

Ne možemo sa sigurnošću reći, možda je mješavina oba? Bez obzira na razlog, Creative Cloud Express izgleda kao veliki hit, i, usudimo se reći, mogao bi čak imati prednost u odnosu na Canvu s integracijom Adobe fontova i Adobe Stock slika za profesionalnije dizajne.

Creative Cloud Express je sada dostupan na webu na adobe.com/express, i kao besplatna aplikacija u Apple, Microsoft i Google Play prodavnicama. Postoji, naravno, i premium verzija koja košta 10$.

Izvor: creativebloq.com

Preuzeto sa: ultra.ba