Korisno

Savjeti kako da uštediš za putovanja!

Većina ljudi smatra da je najteži dio putovanja izdvojiti novac za isto. Kako uštediti dovoljno novca da napokon bukiraš te karte, koje tako dugo želiš i po prvi put otputuješ daleko?

Prva i najvažnija stvar: moraš postaviti prioritete i napraviti jasan plan.

Dobar plan štednje ima 5 osnovnih koraka:

Procjena – uporedi cijenu svog putovanja sa realnošću svoje finansijske situacije. Da li je to izvodivo, ili ipak ide predaleko? Teška odluka, ali moramo biti iskreni prema sebi. Stavi sve u tabelu i pogledaj koliko ti nedostaje.

Postavljanje ciljeva – Tvoj plan štednje treba da sadrži nekoliko ciljeva, kratkoročnih i dugoročnih. Navedi svoje ciljeve u određenim brojevima i nemoj se ustručavati da pucaš visoko. Ali ipak ne previsoko, da ne ubiješ entuzijazam na samom početku.

Kreiranje plana – Ovo bi moglo da se uradi uklanjanjem nepotrebnih troškova (pogledaj dole!), postavljanjem strogog budžeta za troškove ili dodavanjem dodatnih prihoda kako bi ispunili svoje ciljeve.
Implementacija – kreni sa prvim koracima svog plana i održi ga. Vjeruj, vrijedi.

Nadzor i ponovna procjena – Tvom planu će trebati neko vrijeme da se razvije, dok se tvoje potrošačke navike ne promijene. Svakog mjeseca pogledaj svoj napredak i razmotri potencijalne korekcije budžeta.

Ostvari svoje snove!

Prvi od savjeta za uštedu novca (za putovanje) jeste zapamtiti zašto to radiš i podsjećaj se svakog dana.

Zatim:

  • Smanji svoje troškove.
  • Pojednostavi svoj život.
  • Prodaj neke stvari.
  • Zaradi neki dodatni prihod.

U nastavku su samo neki od prijedloga kako možete da uštedite dovoljno novca za putovanje!

Procijeni svoje troškove

Napravi tabelu i navedi svaki od dnevnih / mjesečnih troškova. Organizuj ih u dvije kolone: ​​”Ono što mi stvarno treba” i “Ono što želim”. Vremenom eliminiši stavke iz druge kolone.

Započni poseban putnički fond

Kreiraj novi nalog u banci pod nazivom “Putovanja” i dopunjavaj ga mjesečno, nedeljno ili dnevno, u zavisnosti od mogućnosti. Omogući lako prebacivanje novca sa drugog računa i svaki put kada se prijaviš na internet da provjeriš balans, prebaci malo novca, čak iako je to samo 5 maraka ili manje. Učini to zabavnim. Neka postane navika i prirodno. Neka bude bezbolno. Ukoliko na mjesečnom nivou tu ubaciš 50 KM, to je oko 600 KM na godišnjem novou.

Moraš li baš tako često jesti vani, popiti sok uz kafu ili izlaziti svaki vikend?

Samo eliminisanje kafe iz vašeg života bi bilo, složićemo se – nemoguće, a i krajnje nepotrebno – kafići i restorani su važna mjesta za mnoge ljude gdje se druže, uče i rade, stoga nema potrebe da potpuno izbaciš ove navike iz svog života i time uneseš veću anksioznost. Restorani i prečesti izlasci u barove prave veće rupe u tvom novčaniku nego što misliš. Ukoliko u prosjeku uštediš 7 KM dnevno na ovim svarima (nekad će to biti 2, ali nekad i 15) godišnje možeš uštediti i do 2 500 KM na ovim (naizgled) sitnicama.

Prestani da pušiš!

O ovom ne treba dugo da razmišljaš. Ako gledate iz ugla prioriteta, veoma je izvodivo i najnepotrebnije za organizam. Ne samo da prestanak pušenja može da uštedi minimalno 2000 KM godišnje, može ti uljepšati život! Ne možeš zamisliti da prestaneš pušiti? Potraži pomoć.

Računaš li koliko do sada imaš novca na godišnjem novou? Idemo dalje.

Smanji korištenje automobila

Čak i ako ne možeš zamisliti život bez automobila, da samo voziš bicikl i hodaš više, odredi dane u sedmici kada ga nećeš koristiti. Svako malo pomaže!

Otkaži članstvo u teretani

Umjesto članstva u teretani, vježbaj na otvorenom prostoru, trči na svježem vazduhu. Progutaj svoj ponos i iskoristi te čudne javne fitness sprave u parku. Svijet je jedna kardio mašina. Gledaj kalorije spaljene u parku kako liježu na tvoj bankovni račun. U prosjeku, ovo će ti uštediti minimalno 500 KM godišnje.

Bonusi savjet za uštedu novca: drži se dalje od finansijski neodgovornih ljudi!

Ukoliko u okruženju imaš ljudima koji izlaze svake noći i piju skupe koktele ili svaki mjesec moraju da kupe te skupe čizme ili novi kaput – sasvim smo sigurni da ti motivacija neće biti na zavidnom nivou.

Međutim, nemoj dozvoliti da te tvoja odlučnost da uštediš za odmor pretvori u anksioznu osobu koja nema nikakva zadovoljstva, to svakako nije cilj: možeš da uštediš za putovanje i da se opustiš kada ti se baš opušta.

Vrati se na plan i prvobitnu procjenu koliko košta tvoje putovanje i šta ti trenutno od svega gore navedenog nije prioritet – sigurni smo da možeš da ušteditš i da se držiš samo nekoliko stavki. Za početak.

Sretno!

www.airtreks.com

Preuzeto sa: ultra.ba