Događaji

Poziv za učesnike: Hitni odgovor na COVID-19 – Regionalni mrežni susret o praksama, lekcijama i potrebama civilnog društva

EU TACSO 3 organizira prvi mrežni regionalni skup koji će se održati između 2. i 4. juna/lipnja 2020. godine. Događaj će se sastojati od tri poludnevne sesije koje će se održavati od 14 do 17 sati po srednjoevropskom danu. Događaj je namijenjen organizacijama civilnog društva (OCD) sa zapadnog Balkana i Turske koje su aktivne na odgovoru na COVID-19.

Ovaj regionalni susret okupljanja provodi se kao dio mjera ublažavanja stanja za vrijeme pandemije COVID-19 u okviru projekta EU TACSO 3, što je sastavni dio Capacity Development and People to People (P2P) Programme.

Ovaj će događaj omogućiti OCD-ima da nauče o reagiranju u vanrednim situacijama općenito, razmjenjuju iskustva i identificiraju potrebe na koje bi EU TACSO 3 ili drugi pristaše rada civilnog društva mogli odgovoriti. Radni jezik događaja je engleski.

Naši specijalni gosti su Mia Vukojević, stručnjakinja za hitne slučajeve, podijelit će svoje globalno iskustvo u reagiranju u hitnim situacijama prvog dana događaja i postaviti temelje za raspravu. Jelena Andelic, voditeljica programa u mreži IRIS, i Rana Cotan, generalna sekretarica TUSEV-a, predstavit će istraživanja o uticaju COVID-19 na civilno društvo zapadnog Balkana i Turske drugog dana događaja kako bi inicirali mapiranje ključnih potreba zajedno sa OCD-ima koji će podijeliti svoja iskustva. Diskusija će biti facilitirana radi definiranja i planiranja akcija za što efikasniji odgovor na trenutnu krizu. Konačno, događaj će biti zatvoren predstavljanjem EU TACSO 3 P2P programa na zahtjev Emine Nuredinoske, menadžerice P2P programa, kao mogućnosti da OCD dobiju podršku u razvoju kapaciteta i umrežavanju.

Događaj će voditi Tanja Bjelanović, ekspertkinja EU za izgradnju kapaciteta TACSO 3.

Zainteresirani učesnici trebaju ispuniti prijavnicu prije četvrtka, 28. maja 2020.

Preuzeto sa: mreza-mira.net