Ostalo

Online vesti – portali kao provereni izvori kojima se veruje

Čitanje vesti, gledanje fotografija, ilustracija i video snimaka, u najvećoj meri se premestilo u sferu interneta.

Mnogo informacija „kruži“ globalnom mrežom, privlače veliku pažnju i ostavljaju snažan utisak na javnost. U zavisnosti od preferencija i mogućnosti, ljudi pronalaze načine da se u modernom vremenu potpuno i tačno informišu.

Prava mesta za informisanje, na kojima se pristupa online vestima jesu inovativni portali. U pitanju su sajtovi sa stranicama, koji su kreirani od strane medijskih kuća i zahvaljujući kojima je moguće pronaći sve najnovije vesti iz zemlje i inostranstva, kao i prema određenim oblastima, na jednom mestu. Pored toga, mediji treba da budu kredibilni izvori, kojima se veruje i koji informišu potpuno objektivno, tačno, precizno i uz integritet.

Medijski portali kao pravo mesto za čitanje vesti

Internet je transparentan i dostupan svima, što čini da se veliki broj neproverenih informacija nađe u online svetu bez ikakvog pokrića. Sa druge strane, tradicionalni mediji koji su se prvobitno razvili na osnovu televizijskih programa, radio stanica, štampe ili direktnog marketinga, uvideli su veliki značaj koji ima oglašavanje u online svetu. Na taj način, kreirali su sopstvene veb sajtove, stranice na kojima se nalaze vesti razvrstane u kategorije, sa mogućnostima kontinuirane pretrage i čitanja uvek i iznova prema potrebi posetilaca.

Medijski portali su danas mesta na kojima se nalaze sve domaće i inostrane vesti, kao i vesti dana i nedelje. Postali su pravo mesto za čitanje vesti i zbog toga što im se može pristupiti sa bilo kojeg uređaja – laptop, desktop računara i mobilnog telefona. Takođe, bilo da su korisnici interneta u svom domu, na radnom mestu, putovanju, u gradskom prevozu i bilo kojem drugom mestu, mogu pristupiti portalima putem pretraživača ili aplikacija i pročitati najnovije vesti.

Medijske kuće prate i izveštavaju o aktuelnim dešavanjima putem vesti

Pretragom na internetu, kao i direktno na portalu ili uz „link“ sa društvenih mreža, posetioci mogu pročitati vesti dana, kao i sve druge koje ih zanimaju, za svega nekoliko sekundi. Uz odgovarajući domet interneta, vesti se pronalaze brzo i lako, uvek i svuda kada i gde je to potrebno. Važno je napomenuti da prepoznatljive nadnacionalne, nacionalne, regionalne, lokalne i komercijalne medijske kuće izveštavaju na realan način o svim događajima, kao i blagovremeno, potpuno i tačno. Često se na portalima mogu pronaći video zapisi, ilustracije i fotografije sa lica mesta, kao i saopštenja za javnost, inserti i prenosi uživo.

Dodatno, pored toga što se na portalima nalaze online vesti, mogu se videti i vrlo korisni tekstovi, kreativni sadržaji, kao i prostori za reklamiranje raznovrsnih delatnosti. Sve to, učinilo je da stranice medijskih kuća na sajtovima, kao i društvenim mrežama budu vrlo popularne, pretraživane i svakodnevno praćene. Podrazumeva se da mediji izveštavaju uz kodeks profesionalne etike, proverenost svih sadržaja, poverljivost određenih informacija, kao i ažurnost i tačnost.

Medijski portali sačinjeni su od niza online vesti, koje danas predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora informisanja ljudi. Ne samo da ih ne „vezuju“ za sedenje ispred televizijskog ekrana, iščekivanje emisije na radio stanici ili stajanje u redovima za kupovinu dnevne štampe, već omogućavaju da se uvek i svuda pristupi globalnoj mreži i pročitaju najnovije vesti, kao i sve vesti dana, nedelje i meseca.

Preuzeto sa: yep.ba