Vijesti

„Kestenburg“ od 28. do 30. novembra

Četvrto izdanje Međunarodnog festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ biće održano od 28. do 30. novembra u Banjoj Luci. Festival će svečano početi u 20.00 časova koncertom „Brodvej u Banjaluci“ u Banjalučkom studentskom pozorištu, najavili su organizatori.

Festival će zvanično otvoriti dvostruki prvak svijeta u džudu Nemanja Majdov, koji će time dati svoj doprinos i pridružiti se sportistima Slađani Golić, Saši Čađo i Abazu Arslanagiću, koji su svečano otvarali prethodna tri izdanja prestižnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg”.

U takmičarskom programu „Kestenburga“ na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće odigrane tri studentske predstave. Prva predstava koja će biti odigrana je „U plamenu strasti“ (29. novembar), u izvođenju mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, „Serbus Evropeikus“ (29. novembar) koju će izvesti studenti sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, te „Greta iz Fausta“ (30. novembar), koju će izvesti studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Van konkurencije biće izvedena predstava „Naša krila“ reditelja Si Jong Voa i u produkciji Teatra „Foks“ iz Južne Koreje, te dvije komične opere u režiji Vladana Đurkovića „Tako čine sve“ i „Služavka gospodarica“, a u izvođenju studenata Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Na zatvaranju festivala biće odigrana predstava „Šećer je sitan, osim kad je kocka“, u produkciji „Teatra na brdu“ iz Beograda, a u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

U okviru ovog izdanja festivala prvi put biće održan okrugli sto, kojeg će voditi novinar Dževdet Tuzlić, a na kojem će biti predstavljeni učesnici festivala.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ radiće u sastavu: glumica Svetlana Bojković, akademski slikar Maja Dodig, dramaturg Branislav Nedić, pozorišni producent Bojan Ćetković i glumica Aleksandra Ćosić iz Beograda. Oni će dodijeliti „Zlatni kesten“ za najbolju predstavu u cjelini. Na festivalu će biti dodijeljeni i „Srebrni kesten“, „Bronzani kesten“, te specijalne nagrade direkcije festivala – „Dajak“ i „Kestenov list“.

Grad Banja Luka je podržao održavanje ovogodišnjeg festivala “Kestenburg”.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka