Studenti

Rajčević studentima: Vaši naučni radovi moraju biti ispred lakih tema

​Ovogodišnji naučno-stručni skup “Studenti u susret nauci”, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, otvorio je resorni ministar Srđan Rajčević.

U emotivnom obraćanju studentima, Rajčević je rekao da, iako su mu “iz službe ministarstva spremili govor, želi da kaže par riječi iz glave, ali više iz srca”, te da može da govori o velikim ulaganjima, o 2.000.000 KM koje ministarstvo i Vlada ove godine ulažu u studentske stipendije, o 80.000 KM za podršku izradi doktorskih disertacija, o 160.000 KM za deficitarna zanimanja, o preko 4.000.000 KM za studentski standard, o naučnotehnološkom parku, infrastrukturnim ulaganjima u oba univerziteta, ali ne želi jer mu je to dužnost kao resornom ministru kako bi, između ostalog, obezbjedio uslove za 165 naučno-stručnih radova koliko su ove godine prijavili studenti za ovaj skup.

-Dok god u Banjoj Luci, kao univerzitetskom gradu, postoji ovakav intelektualni potencijal u nastajanju, znam da lake teme lakih ljudi neće preuzeti primat u javnom diskursu i društvenom životu jer u tom slučaju nam slijedi brza društvena smrt. Budućnost koja vas čeka je nemilosrdna. To je borba za svaki mladi um i njegovo znanje, ideje i sposobnost da preuzme upravljačke poluge ovog društva. Ovih 165 radova iz šest naučnih oblasti koje vi već sada, bez akademskih kvalifikacija, objavljujete u zborniku i koji će biti indeksirani i dati na uvid široj akademskoj zajednici predstavljaju najbolje od ove nacije, ove Banje Luke i Republike Srpske i od njih kreira brend i potvrdu da su sva ova ulaganja opravdana – dodao je Rajčević.

-Dok trepnete okom vi ćete biti za ovom govornicom, na mom mjestu, i pričaćete studentima kako ste vi, kao studenti, išli u susret nauci. Ja ću vas, ako Bog da, slušati iz prikrajka. I biću zadovoljan znajući da su Vlada i ministarstvo koje predstavljam bili dio vašeg uspjeha – zaključio je Rajčević.

Na naučno-stručnom skupu “Studenti u susret nauci – StES”, koji se održava već 14 godina, biće predstavljeno oko 160 radova iz šest naučnih oblasti. Cilj skupa je prikazati naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primjene u praksi.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo