Korisno

Užasan dan? Okreni ga u svoju korist radeći ovih 5 stvari!

Kao odrasli, svi imamo loše dane. Možda ćeš se probuditi sa mnoštvom mejlova od šefa koji te obavještava da si napravio/la grešku u proračunu u prijedlogu koji je sinoć poslat vašem najvećem klijentu. Bilo da imaš posla sa frustrirajućim klijentom, bolesnim djetetom, izgubljenim dokumentom ili svime od gore navedenog, moraš znati kako se nositi s užasnim danom kako ti ne bi bilo još gore.

Evo pet jednostavnih prijedloga šta možeš učiniti da svoj dan promijeniš iz lošeg u bolji:

Promijeni mjesto

Naravno, bilo bi lijepo da možeš reći: “Ok! Idem na Bali!” Ali promjena tvog mjesta ne mora biti tako dramatična – ili skupa. Ako si u krevetu i razmišljaš o danu koji je pred tobom, ustani iz kreveta. Ako sjediš za stolom i osjećaš se preplavljenim poslom, ustani i protegni se. Ako sjediš na sofi i osjećaš se beznadežno, izađi van i nanesi malo zraka i sunca na svoje lice. I nemoj podcijenjivati snagu kratke šetnje za poboljšanje tvog mentalnog i fizičkog stanja.

Odvlači pažnju

Kada smo bili mali i bolesni, mame bi nam spremile pileću supu i puštale nam crtiće da nam odvuku pažnju od grlobolje. Ovo je princip koji uspijeva.

Istraživanja pokazuju da nam svrsishodna upotreba tehnika odvlačenja pažnje može pomoći da se nosimo s izazovnim emocijama. I danas, kao odrasle osobe, volimo da odvučemo sebi pažnju nečim u čemu uživamo. Razmisli o tome šta radiš da bi odvukao/la pažnju kada se osjećaš fizički bolesnim, i prilagodi to svom mentalnom zdravlju. To može biti odmor, užina, knjiga, film ili televizijska emisija, omiljena pjesma i sl.

Prepoznaj i izazovi svoje sekundarne emocije

Dovoljno je teško osjećati se razočarano, ljutito ili preplavljeno emocijama. Ali naše sekundarne emocije – emocionalne reakcije koje imamo na druge emocije – mogu još više pogoršati stvari. Na primjer, možda se osjećaš preopterećeno poslom, a takođe si ogorčen/a što si preopterećen/a poslom. Ili se možeš osjećati krivim što se osjećaš tužno. To su sada dvije izazovne emocije s kojima se treba nositi, a ne jedna.

Umjesto da budeš uvučen u taj vrtlog, ospori svoja uvjerenja o tome kako se “ne bi trebao/la” osjećati. Ako vjeruješ da ne treba da budeš preopterećen/a na poslu, zapitaj se šta se krije iza tog uvjerenja. Ako vjeruješ da ne treba da se osjećaš tužno, pogledaj možeš li istražiti kako si naučio/la razmišljati na taj način.

Ostvari malu pobjedu

Treba da shvatimo da su emocije podaci i da će nam to pomoći da shvatimo zašto se osjećamo onako kako se osjećamo. Ali to je težak posao i treba nam nešto što će nam dati mindset i energiju da se uhvatimo u koštac s tim. Dakle, pobrini se da imaš malu pobjedu. To može biti slanje svih naknadnih emailova koje imaš na svojoj listi obaveza. Emailovi ne zahtijevaju puno kognitivnog kapaciteta ili kreativnosti, a njihovo obavljanje je olakšanje.

To bi moglo biti i vježbanje, dovršavanje knjige koju čitaš ili odbijanje gomile pozivnica za sastanke kojima ne moraš prisustvovati. Šta god te natjera da proglasiš pobjedu, veliku ili malu, računa se.

Izaberi pravog sagovornika

Kada imaš užasan dan pokušaj da shvatiš da li ti je potreban prijatelj koji će da te sasluša i saosjeća, ili možda član porodice koji će pokušati da te razveseli. Ili ti treba savjet kolege sa posla koji će te motivisati na produktivnost? Možda ti treba emocionalna podrška tvog psa koji te gleda i sluša, a ti osjećaš da te razumije (iako to čini da bi kasnije dobio poslasticu)?

Znati šta ti treba – a šta ne – ključno je za dobijanje podrške koja ti odgovara. Jednako je važno znati od koga možeš dobiti ono što ti treba.

Izvor: inc.com

Preuzeto sa: ultra.ba