Događaji

Zašto vjerujemo u teorije zavjere? / Srijedom na Filozofskom

U sklopu nastavka naše manifestacije ”Srijedom na Filozofskom” pozivamo vas na predavanje, koje će se održati u srijedu, 24.11.2021. godine na Filozofskom fakultetu u amfiteatru 203 sa početkom u 12 časova, na kojem će prof. dr Vladimir Turjačanin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, održati predavanje na temu “Zašto vjerujemo u teorije zavjere?”.

“Od javnosti se krije da su vakcine štetne po zdravlje!” “Velike farmaceutske firme namjerno šire razne bolesti kako bi povećalu prodaju lijekova!” “Jevreji upravljaju najvažnijim svjetskim događajima!” Ovo su samo neki od primjera tumačenja društvenih fenomena zasnovanih na narativima teorija zavjere. Teorije zavjere predstavljaju objašnjenja važnih društvenih dešavanja kroz tajne aktivnosti snažnih i najčešće zlonamjernih socijalnih aktera.

Ovakve interpretacija stvarnosti su često rezultat pogodnih kontekstualnih okolnosti, poput nestabilnih društvenih okolnosti i specifičnih socio-psiholoških faktora, poput ličnih uvjerenja i odlika ličnosti. LJudi su privučeni teorijama zavjere jer njima zadovoljavaju različite vrste motiva koji se kreću od potrebe da razumiju svijet i dešavanja oko sebe, da se stekne osjećaj kontrole i sigurnosti, te da se očuva pozitivna slika sebe i svoje društvene grupe. U okviru predavanja ćemo proći kroz osnovne nalaze istraživanja vjerovanja u teorije prvenstveno kroz prizmu socijalne psihologije, ali i drugih društvenih nauka.

Preuzeto sa: LinkedIn Filozofski fakultet