Vijesti

Gent osvojio titulu Omladinske prestonice Evrope 2024

Gent je proglašen za sljedećeg dobitnika Omladinske prestonice Evrope.

Tokom 2024. godine Gent će imati ovu prestižnu titulu, te zajedno sa belgijskim predsedavanjem EU, raditi na osnaživanju mladih da preuzmu vođstvo u oblikovanju svog grada i njegove budućnosti u Evropi.

Gent je uspješno osvojio žiri Omladinske prestonice svojom posvećenošću da mlade ljude stavi u srž svojih demokratskih događaja i građanskog života, u skladu sa nedavnom odlukom Belgije da smanji starosnu granicu za glasanje na 16 godina na evropskim izborima. Pobjednički predlog, „Mi smo grad“, naglašava ulogu Omladinskog savjeta Genta kao zvaničnog savjetodavnog tela, pored drugih regionalnih i evropskih omladinskih partnerstava i mreža.

Titulu Omladinske prestonice Evrope svake godine dodjeljuje Evropski omladinski forum, najveća platforma za omladinske organizacije u Evropi.

Gradonačelnik Genta Matijas de Klerk rekao je: Koristićemo ovu titulu da uzdignemo mlade ljude i da im omogućimo da sami kroje budućnost našeg grada.

Predstavnik mladih Genta, Anton Denis, rekao je: Naslov EYC 2024 osnažiće nas mlade, iz Genta i širom Evrope, da eksperimentišemo i zajedno stvaramo još bolji grad.

Član odbora Evropskog omladinskog foruma, Tom Matthev, rekao je: Čestitam Gentu. Oduševljeni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu ovom zasluženom pobjedniku u rastuću porodicu evropskih prestonica mladih. Gent oličava vrijednosti koje stoje iza titule Omladinske prestonice Evrope – učešće mladih, osnaživanje i inkluzija.

Svake godine gradovi iz cijele Evrope konkurišu za titulu. Ovog puta, Gent je izabran sa uže liste četiri grada finalista. Ostali finalisti za EIC 2021 bili su (po abecednom redu):

Kišinjev (Moldavija)
Lavov (Ukrajina)
Vesprem (Mađarska)

U svom predlogu, Gent se obavezao, između ostalog, da angažuje više mladih ljudi iz različitih sredina i životnih situacija, da ih učini aktivnim kokreatorima u životu grada. Koristiće zamah koji je stvorila Omladinska prestonica Evrope da se uhvati u koštac sa strukturnim izazovima, uključujući rasizam, diskriminaciju i siromaštvo dece. Takođe će otvoriti tri nova zajednička prostora za mlade 2024.

O Omladinskoj prestonici Evrope (EIC)

Titula Omladinske prestonice Evrope poziva gradove širom kontinenta da ponovo razmisle o tome kako se angažuju i uključuju mlade građane. Omladinska prestonica Evrope je prilika da se prikažu inovativne ideje, projekti i aktivnosti koje imaju za cilj da podstiču učešće mladih u kulturnim i obrazovnim programima i demokratskom kreiranju politike.

Da bi osvojili titulu, gradovi kandidati za EYCC prate opsežan proces prijavljivanja, gde gradove koji uđu u uži izbor bira nezavisni žiri sastavljen od predstavnika institucija i organizacija.

Grad Gent je sada šesnaesti osvajač titule, koja je prvi put dodeljena Roterdamu 2009. godine.

Izvor: youthforum.org