Korisno

Kako zaraditi kao freelancer?

Freelancing postao je posao 21. stoljeća. Postoji mnogo načina kako zaraditi kao freelancer.

Izvrsna stvar je što vam je za ovaj posao potreban samo laptop i vaše znanje u određenoj niši. U početku možete raditi freelancing u slobodno vrijeme za dodadnu zaradu. No, ovo se vrlo lako može pretvoriti u ozbiljan izvor zarade. Važno je imati dobre ideje za posao i potruditi se da ih realizujete.

Na našim prostorima postoji veliki broj freelancera kojima je ovo primarni posao. Vjerovatno se pitate zašto je ovo jedan od najpoželjnijih poslova u 2022. godini?

Najjednostavniji odgovor je da možete raditi iz udobnosti doma za ljude iz različitih dijelova svijeta. Ukoliko imate određenu vještinu koja je tražena razmislite o freelancingu.

Prije nego što se upustite u svijet freelancinga nepohodno je da izaberete vašu nišu interesovanja. Na vama je da odlučite da li želite pružati freelancing usluge pisanja tekstova, programiranja, fotografije ili nečeg drugog.

Veća mogućnost za boljom zaradom je ako se odlučite za nišu u kojoj ste najbolji i u kojoj možete napredovati. Na početku možete birati više poslova iz različitih sfera kako bi lakše donijeli odluku na koju ćete se nišu fokusirati u budućnosti.

Kreirajte e – portfolio

Kako bi mogli prikazati svim budućim klijentima vaš rad neophodno je da kreirate e – portfolio. Tako ćete pokazati vaše znanje i vještine. Istaknite radove na koje ste najviše ponosni. Također, neizostavne su sve kontakt informacije koje će pomoći klijentima da se dogovore sa vama za posao.

Najvažnija svrha vašeg portfolija je potaknuti zanimanje i uvjeriti potencijalne klijente da ste vi pravi izbor za traženi posao.

Zbog toga vrijedi uložiti vrijeme u odluku o tome što će biti na vašem portfoliju i kako će se prikazivati. Kreiranje e – portofolija može oduzeti više vremena ali će zasigurno pomoći da dobijete svoj prvi posao i zaradite kao freelancer.

Naravno, kako budete više radili tako će se vaš portofolio rasti i biti još bolji. U ovom poslu uvijek ima prostora za rast i napredovanje. Svaki posao neka vam bude prilika da proširite vaše znanje i vještine.

Odredite cijenu vaših usluga

Prilikom određivanja cijena važno je da budete svjesni vaših sposobnosti i kvaliteta rada. Početak je uvijek najteži ali iskustvo, veće znanje i vještine kasnije će utjecat na vašu cijenu koja će biti u rangu vaših sposobnosti.

Uvijek budite realni prema sebi. Neka vam cilj bude da dobijete posao i pokažete vaš rad. Obavezno ostavite pomisao da što brže zaradite, jer tržište svakodnevno raste i ta zamisao je teško ostvariva.

Većina klijenata neće se ustručavati platiti više za freelancera koji im daje nevjerojatan prvi dojam sa kvalitetnim rezultatima rada.

Prije postavljanja najnižih cijena koje trebate naplatiti da biste zadovoljili svoje financijske potrebe, razmislite o stvarnoj vrijednosti koju biste stvorili za svoje potencijalne klijente. Uvijek možete povećati cijene u budućnosti i nadati se da će vašem klijentu odgovarati.

Stranice za freelancere

Na internetu postoje razne platforme za ovaj posao. Najpopularnije su Fiverr, UpWork, Working Nomads, FreeLancer i AngelList. Naravno uvijek možete pronaći klijente kreiranjem vlastitog bloga( koji također može biti izvrstan izvor zarade), putem LinkedIn-a profila ili uz pomoć online oglasa i Facebook grupa.

Važno je napomenuti da stranice koje su namijenjene za freelancing uzimaju određenu proviziju. Stoga, budite spremni da na početku zaradite manji iznos novca.

Vaš je izbor za koju platformu ćete se odlučiti. U početku možete mijenjati stranice kako bi ustanovili koja je po vama najunosnija i najbolja.

Mnogi uspješni freelanceri preporučuju da ne isključite mogućnost kreiranja vlastite web stranice koja će biti neki vid e – portfolija.

Vjerovatno vas zanima proces plaćanja freelancera. Ovo je također na vama da se odlučite za opciju plaćanja. Najčeće klijenti plaćaju putem PayPala zbog brzine, jednostavnosti i najvažnije sigurnosti.

Važno je da upamtite da ukoliko se plaća u dolarima, provizija može biti velika. Uvijek vam mogu naplatiti i putem vašem bankovnog računa no proces je dosta sporiji i očekujte dosta veće provizije. Stoga, PayPal u većini slučajeva je odličan izbor za plaćanje.

Kada kreirate profil na nekoj od navedinih platformih najvažnije je vaše predstavljanje. Budite kratki i precizni. Pokušajte izbjeći duže uvode, preporučujemo da odmah pređete na stvar i pokažete koje su vaše sposobnosti i kvalitete.

Vjerodostnojnost je najvažnija

Postoji mnogo načina za izgradnju vaše vjerodostojnosti u vašoj industriji. Osim stvaranja visokokvalitetnog sadržaja na blogu i suradnje s značajnim osobama i kompanijama u vašoj branši, možete napisati e-knjigu, izraditi online tečaj i postaviti govorne angažmane kako biste počeli povećavati svoju vidljivost u ovoj niši.

Ovo vam može dosta pomoći da povećate svoj popis dostignuća koja možete istaknuti u svom portfoliju i istovremeno demonstrirate svoje znanje kako bi ga vidjeli više potencijalnih klijenata. Što šire možete emitirati svoju poruku, to ćete više utjecaja stvoriti u vašoj niši.

Čar online poslova jeste da ne morate isključivo biti freelancer kako bi zarađivali u toj niši. Zbog velikog razvoja freelancinga danas freelanceri traže osobe koje će im pomoću pisanju biografija ili vođenja blogova.

Interesantno je da danas postoje i menadžeri freelacera koji pomažu svojim klijentima po pitanju organizacije i financija. Naravno, ovo je za one koji su svoj posao od kuće pretvorili u biznis.

Ipak ovo je dovoljna činjenica koj govori o utjecaju i razvoja svijeta freelancinga u kojem uz dovoljno truda i rada možete uspjeti.

Preuzeto sa: yep.ba