Vijesti

Medicinski fakultet obilježio 43. godišnjicu

Svečanost povodom 43 godine uspješnog rada i razvoja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, te promocija 174 diplomaca ove visokoškolske ustanove održana je 15. novembra 2021. godine u Kulturnom centru „Banski dvor“ u Banjoj Luci.

Tako je na ovom događaju promovisano 90 diplomiranih doktora medicine, 30 doktora stomatologije, 39 magistara farmacije i 15 diplomiranih medicinara zdravstvene njege.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Medicinski fakultet iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu.

„Broj studenata koji studira na Medicinskom fakultetu u posljednje četiri godine povećao se za 1.000, što je za svaku pohvalu. Broj publikovanih radova u međunarodnim referentnim časopisima se povećao za gotovo 100 odsto. Kada posmatramo sve aspekte, Medicinski fakultet je jedna od najznačajnijih članica Univerziteta“, rekao je rektor Gajanin.

Dekan Medicinskog fakulteta UNIBL prof. dr Ranko Škrbić istakao je da Republika Srpska ima svijetlu budućnost kad je riječ o medicinskom kadru.

„Danas su 174 mlada čovjeka u prilici da prime diplomu Medicinskog fakulteta i mnogi su već našli svoj angažman u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj’’, kazao je dekan i naglasio da je interesovanje svršenih srednjoškolaca za Medicinski fakultet tradicionalno veliko.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić čestitao je studentima, njihovim roditeljima i profesorima, ističući da je potreban ogroman trud da bi se završio ovaj fakultet.

„Zahvalio bih i ovim mladim ljudima što su se kroz Savez studenata Medicinskog fakulteta prvi uključili u javnu promociju vakcinacije protiv virusa korona. Oni su shvatili bit naše borbe tokom pandemije, a to je medicina zasnovana na dokazima“, poručio je Šeranić.

Diplomi je danas dobio i mladi Stefan Kremenović, koji ističe da je iza njega mnogo rada i truda.

„Upisao sam treći ciklus biomedicinskih studija, a konkretno me interesuje ginekologija, u kojoj želim dalje da se usavršavam“, naveo je on.

Tokom svečanosti, pored diploma, dodijeljene su i zlatne značke najboljim studentima na studijskim programima.

Takođe, Medicinski fakultet je povodom 43 godine rada dodijelio nagrade nastavnicima i saradnicima za doprinos u naučno-istraživačkom radu.

Događaju su prisustvovali i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta prof. dr Biljana Antunović, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak, te prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Medicinski fakultet je osnovan 17. marta 1978. godine na inicijativu Univerziteta u Banjoj Luci, sa ciljem da obrazuje stručnjake sa visokom stručnom spremom i stručnim nazivom doktor medicine. Prvo predavanje budućim doktorima medicine je održano 15. novembra 1978. godine.

Pored integrisanih studijskih programa: Medicina, Dentalna medicina i Farmacija, nastava se izvodi i na studijskim programima zdravstvenog usmjerenja: Babištvo, Fizioterapija, Radiološka tehnologija, Sestrinstvo, Sanitarno inženjerstvo i Medicinsko-laboratorijska dijagnostika. Fakultet nastavu izvodi na sva tri ciklusa studija.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci