Konkursi

“Online nasilje nad ženama”

U susret kampanji #16danakativizma protiv nasilja nad ženama, pozivamo vas da se prijavite na nagradni konkurs portala “Zamisli.ba“ na temu “Online nasilje nad ženama“.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježavaju aktivistkinje i aktivisti širom svijeta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

  1. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981. godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama, a 25. novembar je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. godine.

Ujedinjene Nacije su 1999. godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas su žene širom u sve većoj mjeri žrtve i online nasilja koje se onda često prenosi i izvan online prostora. Ipak obzirom da živimo u digitalnom dobu ovaj oblik nasilja ne smije biti zanemaren iako mnogo države nemaju jasna i efikasna zakonska rješenja koja tretiraju ovaj problem.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi? Primjećujete li porast online nasilje nad ženama? Da li ga uopšte znate prepoznati i kako reagujete u tim slučajevima? Kako se žene mogu zaštiti od online nasilja? Kako i da li institucije u BiH sankcionišu online nasilje nad ženama?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne bi trebali biti duži od 1500 riječi. Uz tekst (isključivo u word formatu) nam pošaljite prigodnu autorsku (ličnu) u .jpg formatu veličine do 2 MB.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu zamisli.ba@gmail.com. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 20. novembra 2021. do 12 časova.

Preuzeto sa: mreza-mira.net