Korisno

Vodič za profesionalnu fotografiju

Prema istraživanjima tržišta, broj ljudi koji fotografišu širom svijeta povećao se za 800% između 2005. i 2015. godine, dobrim dijelom zbog pametnih telefona. Danas su pametni telefoni moćniji, tehnologija je bolja, a alati za uređivanje pametniji i čine fotografiju dostupnijom nego ikad prije.

Danas, započinjanje fotografske prakse ne košta nužno hiljade dolara – potrebna je samo strast, istrajnost i volja za učenjem. Uz to, s fotografijom koja se neprestano svrstava u vodeće hobije među milenijalsima, broj edukativnih članaka, podcastova i internetskih kurseva i dalje raste, čineći informacije dostupnim nadohvat ruke.

Donosimo najbolje savjete za prenošenje fotografije na profesionalni nivo, bez obzira gdje se nalaziš na fotografskom putu.

Napravi bazu inspiracije. Izvrsni fotografi prave ogroman broj fotografija, zato napravi kolekciju slika kojima se diviš. Možeš tražiti inspiraciju na internetu, koristiti izrezke iz časopisa, baviti se klasičnim foto-knjigama, pregledavati muzejske arhive – što više, to korisnije.

Kad stekneš solidnu kolekciju, počni se pitati primjećuješ li neke uzorke. Na primjer, da li više voliš snimke sa tačnim fokusom ili ravnotežom na fotografiji? Da li više voliš meku, prirodnu rasvjetu ili hrabre, umjetne alternative? Prije nego što uopšte uzmeš kameru, trebaš imati ideju o svom ukusu i kreativnim težnjama.

Reci zbogom opciji “auto”. Ne moraš uskočiti ravno u “manual mode”, ali izlazak iz automatskog načina prvi je korak ka stvaranju kreativnije kontrole nad fotografijama. Čak i poluautomatski način poput otvora blende ili prioriteta okidača može učiniti čuda, zato prouči trougao ekspozicije (otvor blende, brzinu zatvarača i ISO) i počni vježbati ručna podešavanja.

U početku će biti teže dobiti savršenu ekspoziciju, ali pravljenje pogrešaka – i učenje zašto su se dogodile i kako ih možeš ispraviti – neprocjenjiv je dio procesa. Ne zaboravi na balans bijele i temperaturu boje – tvoj fotoaparat neće uvijek uspjeti bez pomoći. Ovaj korak je posebno važan kada radiš sa portretima i tonovima kože. Ako sumnjaš, ponesi sivu kartu na set za svaki slučaj.

Isprobaj nekoliko objektiva. Izbor objektiva, bilo da je u pitanju širokougaoni ili telefoto objektiv, značajno će uticati na kompoziciju, obrezivanje i cjelokupnu viziju scene ispred tebe. Objektiv od 35 mm uvijek je dobar izbor za početak, a ako možeš, uloži u kameru sa promjenjivim objektivom da možeš eksperimentisati sa nekoliko opcija. Sposobnost prebacivanja između sočiva, ovisno o subjektu i postavkama, pružiće ti veću kontrolu nad umjetničkim procesom.

Igraj se s modifikatorima svjetlosti. Nevjerovatno je koliko možeš učiniti s prirodnim svjetlom. Čak će i jdnostavne opcije poput reflektujućih površina i prozorskih zavjesa raditi. Nauči kako raditi s jednim izvorom svjetlosti (prozorom ili vratima) i odbiti ga ili ublažiti prema potrebi. Zlatni sat neposredno nakon izlaska i prije zalaska sunca pruža meku, toplu svjetlost koja je savršena za sve, od portreta do mrtve prirode.

Uloži u spoljašnji blic. Jednom kada kreneš upotrebljavati umjetne izvore svjetlosti, poželjećeš nabaviti vanjski blic, a ne oslanjati se na ugrađeni, iz jednog jednostavnog razloga: možeš ga pomicati i odbijati od zid i plafon, kako bi se dobio prirodniji osjećaj. Niko ne želi ravno osvjetljenje ili crvene oči. Za veću kontrolu možeš prebaciti i na ručni način rada da prilagodiš snagu blica.

Pojednostavi pozadinu. Jednostavna, minimalistička i jednobojna pozadina od papira može uveliko pomoći da fotografije izgledaju profesionalnije, a možeš ih pronaći u bilo kojoj većoj prodavnici fotoaparata. Čak i ako snimaš na lokaciji, i dalje je važno paziti na pozadinu. Ključno je pripaziti na sve distraktivne elemente i ukloniti ih iz kompozicije. Posebno pripazi na svoje uglove, jer predmeti na rubovima okvira imaju vizuelnu težinu više od onih blizu centra.

Poziranje je ključno. Ukočene poze rijetko izgledaju dobro, pa neka tvojii modeli budu opušteni i pokretni. Autentične geste i iskreni izrazi su ovdje presudni. Umjesto da kažeš nekome da se nasmije, ispričaj vic. Umjesto da ih zamoliš da zauzmu težak ili krut položaj, neka se protežu, šetaju i isprobavaju nove stvari.

Savij koljena. Fotografi početnici ponekad pogriješe snimajući samo iz nivoa očiju, ali možeš promijeniti perspektivu tako što ćeš se popeti na prste, saviti se ili čučnuti. Pogotovo s djecom i životinjama, poželjećeš se spustiti do nivoa njihovih očiju zbog upečatljivih fotografija, zato se nemoj bojati sjesti, kleknuti ili se kretati. Takođe, možeš ponijeti pokretne stepenice na koje možeš stati. Postoji toliko kompozicija i perspektiva za razmatranje izvan očiglednog i rutinskog.

Izvor: 500px.com

Preuzeto sa: ultra.ba