Korisno

Kako da poboljšate svoj FOKUS?

Mnogo ljudi ima problem sa gubitkom koncentracije i fokusiranosti, nezavisno od doba zrelosti ili zanimanja. Ovakav problem nosi sa sobom prepreku koja im ne dozvoljava da ispune svoj potpuni potencijal i efikasnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zadataka.

Postoji nekoliko načina kako da poboljšate svoj fokus i koncentraciju, radi boljeg raspoloženja i uspeha u svakodnevnim aktivnostima.

Osnovni preduslov i glavni ključ uspeha je fokus. Prvenstveno je bitno razumeti načine i metode na osnovu kojih fokus funkcioniše, kao i česte zablude koje postoje.

Fokus je zapravo esencija inteligencije, i biti fokusiran znači da je naš um apsolutno posvećen nečemu što radimo u sadašnjosti bez ikakvog razmišljana o nečemu drugom.

MINDFULLNESS ili ti PRISUTNOST – je ralativno noviji pojam, uveden od strane naučnika i govori o tome da kada imao mindfullness nema razmišljana o događajima koji su se dogodili, ili aktivnostima koje smo obavljali juče, pre nedelju dana ili 5 godina. Takođe, nema mesta ni za razmišljanje o stvarima koje treba tek da se dogode, ili koje treba da obavimo. Dakle imamo, aspolutnu prisutnost sadašnjem trenutku i dešavanjima.

Vežbanjem koncentracije izoštravate vaš um i na taj način unapređujete sposobnost fokusiranja.

Kako se vežba fokus? Ova dva primera daju odogovor na ovo pitanje :

  1. POSTEPENO povećajte snagu svog fokusa

Nedovoljno vremena utiče na opadanje produktivnosti, što vas može dovesti do teške iscrpljenosti i stresa.

Pomorodo tehnika je odličan izbor za poboljšanje produktivnosti. Osmislio ju je Frančesko Krilo tokom svojih studija krajem osamdesetih godina krajem prošlog veka. Cilj mu je naravno bio da poboljša koncentraciju i fokus na zadatak kako bi se rešio odugovlačenja.

Pomorodo tehnika se koristi uz pomoću kuhinjskog tajmera, naravno, umesto toga možete koristiti papir, olovku i tajmer na telefonu. Od izuzetne je važnosti da ne prekidate proces nego da ga uradite do kraja.

Na principu učenja pomorodo tehnika može funkcionisati na sledeći način:

25 minuta rada

5 minuta pauze
25 minuta rada
5 minuta pauza
25 minuta rada
5 minuta pauza
25 minuta rada
30 minuta pauze

  1. Budite PROAKTIVNI

Da biste usvojili bilo koju veštinu ona ne mora biti savršena i bitno je samo da je uradite i zato krenite!

Fokus je takođe povezan i sa osećanjima, i na taj način ona mogu da utiču na našu prisutnost u određenom trenutku.

Za primer emotivnog fokusa možemo uzeti situaciju u kojoj su se mnogi našli bar jednom u životu.

Posvađali ste se sa nekim od ukućana i krenuli na posao, vaše emocije poneli ste sa sobom u svoj radni prostor i vaš fokus neće biti apsolutan na ono što radite.

Ono čega morate biti svesni je ono što određuje naše rezultate jeste tumačenje i analiziranje nas samih i naših sopstvenih životnih iskustava.

Dakle, nakon što postanete svesni da vam je svađa sa nekim donela potreškoće u aktivnostima na poslu, uradićete nešto povodom toga da se opet ne bi dogodilo isto.

6 SAVETA KOJI VAM MOGU POMOĆI ZA DODATNU FOKUSIRANOST:

U nastavku Vam pišemo savete:

Povežite vašu aktivnost sa jasnim ciljem

Bilo da je vaša aktivnost trenutno na poslu, fakultetu ili negde drugde, izuzetno je važno da je povežete sa ciljem. Što više težite ka cilju koji želite da ostvarite lakše ćete ostvariti motivaciju koja će vas navesti da se fokusirate na određeni zadatak.

Prvo krenite, zatim se fokusirajte

Ne dozvolite da Vam fokus bude usmeren na pripreme i početak. Većinom je problem sama potraga za fokusom i potreba da krenete sa njim ka svome poslu, fakultetu… Međutim, ne gubite vreme na to, svoj fokus usmerite u trenutku kada je zadatak pred vama.

Naučite da birate prioritete

Hitne stvari su one koje su prioritet. Međutim, važno je da umemo i da eliminišemo. Stvari koje mogu da “sačekaju” ili koje nam nisu od važnosti, moramo da ih uklonimo kako bi nam fokus bio samo na važnim stvarima, odnosno prioritetima.

Nemojte praktikovati multitasking

Kada bismo trebali navesti primer šta je suprotno fokusu, multitasking je upravo to. Ukoliko ga koristite on će vas odvesti u pogrešnom smeru i u tom slučaju nećete biti u mogućnosti da završite zadatak onako kako ste planirali.

Naučite da prepoznate neprijatelja vašeg fokusa

Ako se osvrnete oko sebe primetićete da ste okruženi raznim stvarima koje mogu ometati vaš fokus. To može biti kolega na poslu, mobilni telefon, društvene mreže, galama… Prepoznajte ih i pokušajte se distancirati ili ih aposlutno eliminisati.

Trenirajte svoj fokus

Kao što je i za svaku drugu veštinu potrebna – vežba, tako je i za ovu. Kao što smo spomenuli in a početku teksta, učite polako is a razumevanjem, taj princip primenite i na usavršavanje ove veštine tako što ćete joj dati vremena.

U nastavku Vam predlažemo knjige koje vam takođe mogu biti od pomoći:

Samo jedno je bitno – Gari Keler i Džej Papasan
Fokusiranost – Danijel Goleman
Tehike efikasnog pamćenja – Dominik O’ Brajan
Koncentracija – Petra Torbić

I na kraju ostavljamo Vas sa citatom. ☺

“Moj je uspeh, svakako deo toga, što sam se usresredio na nekoliko stvari.” – Bil Gejts

Preuzeto sa: brimmunication.com