Događaji

Prava su potrebe djeteta – predavanje ombudsmana za djecu Republike Srpske

U sklopu nastavka naše manifestacije ”Srijedom na Filozofskom” pozivamo vas na predavanje, koje će se održati u srijedu, 03.11.2021. godine na Filozofskom fakultetu u amfiteatru 203 sa početkom u 12 časova, na kojem će dr sc. Nada Grahovac, prvi ombudsman za djecu Republike Srpske, održati predavanje na temu “Prava su potrebe djeteta”.

Prava djeteta su samo potrebe koje svako dijete ima na putu svog odrastanja. Sva prava iz Konvencije su osnovna i jednako važna, sva su potrebna svakom djetetu za njegovo zdravo odrastanje, ne mogu se rangirati po važnosti i moraju se posmatrati u međusobnoj povezanosti.

Ako odrasli koji imaju i obavezu i odgovornost brinuti za zdravo odrastanje djeteta, ne prepoznaju djetetove potrebe i njegovo pravo na zaštitu, posljedice za dijete i njegov razvoj mogu biti vrlo teške i dugotrajne.

Posebno je važno da oni koji rade sa djecom, bez obzira da li su učitelji, psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, pravnici…uvijek i u svim aktivnostima koje se odnose na djecu, osiguraju da najbolji interes djeteta bude prioritet.

Konvencija o pravima djeteta je pravni akt i ona nas obavezuje, ali nas prije svega obavezuje briga za svako dijete.

Dobro došli.

Preuzeto sa: Instagram filozofski_fakultet_banjaluka