Ostalo

Facebook je otkrio svoje novo ime: Meta

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg najavio je u četvrtak na Connect događaju svoje kompanije da će njihovo novo ime biti Meta. “Mi smo kompanija koja gradi tehnologiju za povezivanje”, rekao je Zuckerberg. “Zajedno možemo konačno staviti ljude u centar naše tehnologije. I zajedno možemo otključati mnogo veću ekonomiju kreatora.”

„Da bismo izrazili ko smo i šta se nadamo da ćemo izgraditi“, dodao je. Rekao je da ime Facebook ne obuhvata u potpunosti sve što kompanija sada radi i da je još uvijek usko povezano s jednim proizvodom. “Ali s vremenom, nadam se da ćemo biti viđeni kao metaverzalna kompanija.”

Zuckerberg je vlasnik Twitter nicka @meta i domena meta.com, koji sada preusmjerava na početnu stranicu na Facebook-u u kojoj su navedene promjene. Stranica je prethodno preusmjeravala na meta.org, alat za otkrivanje biomedicinskih istraživanja u sklopu projekta Chan Zuckerberg Science Initiative. To je dio filantropskog ogranka koji je Zuckerberg osnovao sa svojom suprugom ljekarkom, Priscillom Chan, 2015. U objavi na Medium-u u četvrtak, grupa kaže da se meta.org ukida 31. marta 2022. godine.

Rebrending je dio kompanijskih napora da se odmakne od toga da bude poznata samo kao kompanija za društvene mreže i fokusira se na Zuckerbergove planove za izgradnju metaverzuma. U julu, za The Verge, on je izjavio da će u sljedećih nekoliko godina Facebook nastojati “da od social media kompanije, kako je ljudi percipiraju, pređe u kompaniju metaverzuma.” Metaverzum je termin koji u širem smislu obuhvata internet u cjelini, uključujući čitav spektar proširene stvarnosti.

Zuckerberg je u četvrtak na blogu napisao da se korporativna struktura kompanije neće mijenjati, ali način na koji izvještava o finansijskim rezultatima hoće. „Počevši od naših rezultata za četvrti kvartal 2021. godine, planiramo da izvještavamo o dva operativna segmenta: Family of Apps i Reality Labs“, objasnio je on. “Takođe namjeravamo početi trgovati pod novim berzanskim tickerom koji smo rezervisali, MVRS, 1. decembra. Današnja objava ne utiče na to kako koristimo ili dijelimo podatke.”

Izvor: theverge.com

Preuzeto sa: ultra.ba