Događaji

Panel diskusija: Mrzilački narativi protiv novinara i govor mržnje

Novinari u BiH se suočavaju sa prijetnjama, pritiscima i uznemiravanjem, ali procesuiranje tih napada ostaje neučinkovito. Pored mobinga, verbalnih i fizičkih napada i prijetnji, jedan od oblika uznemiravanja novinara su i kampanje diskreditacije i mrzilački narativi na internetu, online portalima i društvenim mrežama.

Meta tih kampanja su naročito oni koji se kritički osvrću na rad vlasti, istražuju teme korupcije i dominantnih etno-nacionalnih politika, a takve kampanje mogu generirati dodatne uvrede, smanjiti povjerenje publike, uticati na osjećaj sigurnosti novinara i pojavu autocenzure.

Kao doprinos obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima, Mediacentar Sarajevo, u partnerstvu sa University of Reading, organizira panel diskusiju o mrzilačkim narativima protiv novinara i o govoru mržnje. Kroz panel želimo da pokrenemo diskusiju o uticaju kampanja diskreditacije na medijske slobode, o mogućim načinima prijava i procesuiranja takvih pojava, ali i o uredničkoj odgovornosti u sprečavanju širenja mrzilačkih narativa i govora mržnje.

Panel diskusija će biti održana 2.11. u 11:30 putem platforme Zoom.

Diskusiju će voditi Slađan Tomić, novinar Mediacentra Sarajevo, a učestvovat će:

Lejla Gačanica, pravna ekspertica
Nikola Vučić, novinar N1 televizije
Vanja Stokić, urednica portala eTrafika
Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba
Semir Mujkić, urednik BIRN BiH

Pozivamo Vas da prisustvujete panel diskusiji i svojim komentarima i pitanjima doprinesete raspravi. Za diskusiju se moguće registrovati preko ovog linka.

Panel je dio projekta „Suzbijanje govora mržnje u Bosni i Hercegovini“ Univerziteta Reading. Projekt podržava The Global Challenges Research fond Velike Britanije.

Preuzeto sa: media.ba