Ostalo

Dejan Gutić, student Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci osvojio je treće mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz Mikroelektronike

Da jedan grad i jedna mala balkanska zemlja kriju velike talente dokaz je student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci, Dejan Gutić. Osvojivši prvo mjesto u BiH, Dejan se plasirao na međunarodnu olimpijadu kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine, Dejan nije krio zadovoljstvo i ponos. Međutim još veći uspjeh uslijedio je osvajanjem trećeg mjesta na međunarodnoj olimpijadi u Jermeniji, na kojoj je učešće zauzelo 436 kandidata iz 13 zemalja svijeta.

Privilegija je biti treći u svijetu u onome što voliš, ali tu privilegiju treba zavrijediti. Ona je rezultat posvećenog rada, učenja i postavljanja ciljeva koji će vas uvijek voditi daleko, naprijed, ali i dovesti do toga da je šolja kafe jedini način kako ostati budan tokom dugih neprospavanih noći, a sve u cilju što bolje pripreme za olimpijadu iznosi nam Dejan kroz šalu.

„Pripreme su od mene zahtijevale veliku posvećenost, ali i odricanje od mnogih stvari, sada vidim da se isplatilo, a sve zahvaljujući vjeri u sebe i velikoj podršci porodice i okruženja.“

Dejan kaže da se olimpijada odvijala u dvije etape, gdje je prva faza održana u zemljama učesnicama, a druga posljednja je podrazumijevala izazovno takmičenje koje se sastojalo od naprednih inžinjerskih zadataka sa veoma zahtijevnim složenim rješenjima.

Pored preostalih par ispita na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, Dejan već ima planove za budućnost. Trenutno završava svoj posao praktikanta u kompaniji ELSYS Eastern Europe u Beogradu, a uskoro postaje njen zaposleni. Cilj mu je kaže da se u narednim mjesecima vrati u Banja Luku po još jedan životni trofej, diplomu Elektrotehničkog fakulteta.

Nadamo se da će institucije, prije svega Ministarstvo za Naučno-tehnološki razvoj u Vladi Republike Srpske prepoznati nesvakidašnji uspjeh jednog vaspitanog, obrazovanog ali i talentovanog Banjalučanina, te nagraditi njegov trud i zalaganje, jer nije mala stvar obasjati Banja Luku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu jednim velikim nesvakidašnjim uspjehom.

Nagrada Dejana čeka u Jermeniji, gdje je lično pozvan na svečano uručenje. Po povratku se nadamo da će mu grad Banja Luka i njegova zemlja prirediti dobrodošlicu kakvu i zaslužuju ovakvi mladi talenti.