Ostalo

“Mozaik prijateljstva” gradi prvo socijalno preduzeće

Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” gradi prvo socijalno preduzeće da bi stvorilo vlastiti brend u proizvodnji, ali i obezbijedilo nova radna mjesta za one kojima je teško doći do posla.

Miroslav Subašić, sekretar “Mozaika prijateljstva”, za “Nezavisne” je rekao da bi najugroženiji u ovom preduzeću imali priliku da zarade novac, odnosno da se zaposle.

“Cilj je da se počnemo baviti proizvodnjom hrane pomoću sredstava koja smo kupili, da obezbijedimo prodaju te hrane i da tako napravimo naš brend koji će svim ljudima biti dostupan”, rekao je Subašić.

Istakao je da je ovaj oblik preduzeća poznat u čitavoj Evropi te da se pokazao veoma usmješnim.

“Mi na ovaj način želimo da štedimo, a ujedno da pomažemo ljudima kako bi im život bio bolji”, kazao je Subašić.

Prema njegovim riječima, primarnu pomoć u izgradnji ovog preduzeća i dalje pružaju dobri ljudi, što, kako kaže, nije uvijek jednostavno.

“Mi svaki dan pozivamo ljude da pruže pomoć kako mogu, kroz kupovinu cementa, ljepila, žice i drugih materijala. Hvala Bogu i hvala dobrim ljudima”, rekao je Subašić.

Naglasio je da je dio kuće već završen te da su postavljene i mašine neophodne za rad.

“Najveći problem je nastao oko krova kuće zbog cijene materijala koji mora da se koristi, ali bez obzira na to, očekujemo da ćemo do kraja godine završiti kuću i jedan plastenik”, kazao je Subašić.

Istakao je da društvo još ne shvata značaj socijalnog preduzeća kada je u pitanju i otvaranje novih radnih mjesta.

Dodao je da trenutno imaju 20 volontera koji rade sa njima, kojima žele na ovaj način da obezbijede radno mjesto, kao i građanima koji teško dolaze do zaposlenja.

Istakao je da je teško procijeniti koliki će broj radnih mjesta biti, ali da očekuje minimalno 20 u samom početku.

Preuzeto sa: nezavisne.com