Korisno

Strategija brendiranja uz koju vam kupci ostaju vjerni

Strategija brendiranja je više od logotipa. To je proces koji vas čini odmah prepoznatljivim. Brendiranje je otisak prsta vaše organizacije. Jedinstven je za vaše poslovanje i pomaže vam da se istaknete na prepunom tržištu. Uspješno brendiranje obuhvata opipljive i nematerijalne karakteristike.

Brend kompanije objedinjuje skup fizičkih atributa proizvoda ili usluge, zajedno sa vjerovanjima i očekivanjima koja ga okružuju. To je jedinstvena kombinacija koju ime ili logo proizvoda ili usluge treba da izazove u umu publke.

Uspješan brend izgrađen je na opipljivom proizvodu ili usluzi i manje opipljivoj percepciji potencijalnih kupaca o njemu.

Razvijanje jakog brenda nije nešto što radite jednom pa zaboravite. Jako brendovi obično su rezultat dugoročne strategije brenda koja počinje sa jasno definisanim ciljevima i usavršava se kako se posao razvija.

Prednosti brendiranja

Brediranje poboljšava prepoznatiljivost, gradi povjerenje, podržava druge marketinške aktivnosti i povećava vrijednost vašeg poslovanja.

Brend preduzeća je najednostavniji način za potencijalne kupce da identifikuju kompaniju i razlikuju je od konkurencije, uz to može da pomogne i u pokretanju novih poslova. Prepoznavanje robne marke uvjerava kupce da su napravili dobar izbor prilikom kupovine proizvoda ili pretplate na uslugu.

Brendiranje je kamen temeljac na koji se oslanjaju druge marketinške aktivnosti koje vaše preduzeće preduzima.

Na primjer, vaš identitet i vrijednosti vašeg brenda čine osnovu vaših reklamnih poruka. Iste prepoznatljive vrijednosti ogledaće se i u vašem marketingu na društvenim medijima. Ono što je važno jeste da je svaka od tih aktivnosti kohezivna i omogućava klijentima da lako razlikuju vaše poslovanje.

Brend identitet

Pošto je važnost brendiranja utvrđena, vrijeme je da pogledate kako da stvorite uspješan identitet brenda.

Kreiranje identiteta brenda koji će se pamtiti počinje sa vrijednostima vaše organizacije. Boje dizajn, logotipi, trake i drugi elementi su grafički i pisani prikazi tih vrijednosti. Ako vaše preduzeće radi sa profesionalnim grafičkim dizajnerima, on ili ona mora razumjeti vaše poslovanje prije nego što vaše jedinstvene atribute prevede u izgled.

Kohezija i dosljednost ključevi su uspješnog brendiranja. Svaki put kada potencijalni kupac stupi u interakciju sa vašim poslom, on ili ona bi trebali biti u mogućnosti da jasno identifikuju kompaniju.

Uključivanje identiteta vašeg brenda u razvoj vaše web stranice, sadržaj objavljen na vašem blogu i vaše interakcije na društvenim mrežama odlična su polazišta.

Izazovi brendiranja

Brendiranje je dugotrajna vježba koja zahtjeva upornost i ponavljanje. Da bi se marketinška poruka zadržala, stručnjaci vjeruju da je potencijalni kupci moraju vidjeti sedam puta. Imajući to na umu, izbjegavajte gubljenje mogućnosti zbog nedosljednog brendiranja. Ne očekujte da će vas odmah prepoznati. Dosljedne poruke zahtjevaju posvećenost i naporan rad, ali to će se s vremenom isplatiti.

Ne podcjenjujte važnost dobre priče. Većina preduzeća ima zanimljivu istoriju. Bez obzira da li ste startup osnovan u univerzitetskoj studentskoj sobi ili održavate porodični posao koji obuhvata generacije, ispričajte svoju priču i učinite vas relativnima.

Iako smatrate da ste u poziciji da razumijete svoje poslovne vrijednosti, spoljašna stručna perspektiva može biti neprocjenjiva za pokretanje rasta vaše organizacije.

Preuzeto sa: japreduzetnik.com