Konkursi

Konkurs „Bajka 2021“

Institut za nauku, alternativu, kulturu i umetnost INAKU iz Skoplja raspisuje konkurs za Međunarodni festival BAJKA 2021. Festival će se održati online i uz fizičko prisustvo krajem decembra 2021. godine.Na konkurs se mogu slati bajke i/ili ilustracije bajki koje su namenjene deci predškolskog uzrasta kao i osnovcima.

Na konkurs mogu učestvovati autori iz Makedonije i inostranstva sa neograničenim brojem svojih bajki na slobodnu temu, dužine od 1 do 10 stranica A4 formata. Nema ograničenja u starosti autora. Učesnici konkursa iz susednih zemalja mogu slati bajke na svom maternjem jeziku, dok autori iz Evrope i sveta treba da šalju bajke na maternjem jeziku i u prevodu na engleski jezik.Sve bajke obavezno moraju imati bar jedan muški lik – dečaka, ili ženski lik – devojčicu, ili oba lika istovremeno. Dakle, u centru pažnje su deca i sva dešavanja su u vezi sa njima. Oni, kao glavni likovi, treba da imaju pozitivne i negativne osobine, a bajke treba da budu neobične, savremene, duhovite, originalne i poučne. Naravno, bajke treba da su prilagođene dečjem uzrastu.

Cilj je kreiranje dva dečja lika – devojčice i dečaka, koji će potom biti ilustrovani, a biće objavljen i serijal sa njima, kao glavnim likovima i njihovim dogodovštinama u najrazličitijim situacijama.Osim tekstova, mogu se slati i ilustracije (crteži u boji, slike itd.) devojčice i dečaka – glavnih likova.Takođe, očekujemo i Vaše predloge za imena glavnih likova – devojčice i dečaka, od kojih će biti izabrana dva najpopularnija imena, koja će potom biti proglašena imenima heroja serije štampanih izdanja, kao i ukrasnih i drugih predmeta za poklon.Najbolje bajke i ilustracije biće objavljene u više knjiga (slikovnica) sa glavnim muškim i ženskim likom/likovima za koje će autori dobiti nagradu – umetničku sliku i priznanje za najbolju autorsku bajku i ilustraciju.

Bajke, ilustracije i imena glavnih dečjih likova slati u periodu od 15. septembra do 1. novembra 2021. godine na sledeću adresu: info@inaku.mk, sa naznakom: za Festival BAJKA 2021. Autori, pored bajki i ilustracija, treba da pošalju i svoju kratku biografiju i fotografiju na istu elektronsku adresu. Srećno!

Preuzeto sa: hocu.ba