Vijesti

Banjalučko studentsko pozorište nastupiće na festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi

Banjalučko studentsko pozorište učestvovaće na Međunarodnom pozorišnom festivalu „Zlatni vitez“ koji se ove godine održava od 21. novembra u Moskvi.

Festivalska predstava Banjalučkog studentskog pozorišta „Nakon predstave“ biće izvedena 24. novembra 2021. godine na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti.

– Riječ je o diplomskoj predstavi mlade glumice Nadežde Kostić, autora Zorana Kostića i u režiji Jelene Kostić koju je lično potpisao glumac i reditelj Nikolaj Burljajev, direktor Festivala „Zlatni vitez“, koji je ujedno i prvi zamjenik predsjednka Nacionalnog Savjeta za kulturu i član Patrijaršijskog Savjeta za kulturu – naveli su iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Delegaciju Studentskog pozorišta u Moskvi predvodiće pozorišni režiser Aleksandar Pejaković kao direktor festivala „Kestenburg“ i predsjednik Skupštine Banjalučkog studentskog pozorišta koji je kazao da je ovo već četvrta posjeta predstavnika uprave “Banjalučkog studentskog pozorišta” Moskvi, što upućuje na jasnu opredeljenost Banjalučkog studentskog pozorišta ka jačem okupljanju studenata Srpske i Rusije.

– Nakon uspješnog učešća na festivalu “Zlatni vitez” 2017. godine i kongresu međunarodne pozorišne asocijacije 2018. godine kao i posjeti „Moskovskom klubu za podršku i razvoj“ 2019. godine, nastup na sceni Ruske akademije dramskih umjetnosti u Moskvi koja je sagrađena na početku dvadesetog vijeka i starija je od svih pozorišni institucija u Banjoj Luci nije strateški bitan samo za Studentsko pozorište već i za Univerzitet u Banjoj Luci, jer se predstavljamo sa diplomskom predstavom mlade glumice Nadežde Kostić rađenoj u okviru nastavnog procesa na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci – poručio je Pejaković.

Festival „Zlatni vitez“ se odražava uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, Ruske Pravoslavne Crkve i lično Njegove svetosti patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, kao i predsjednika Ruskog fonda kulture i Udruženja filmskih radnika gospodina Nikite Mihalkova.

Pod motom „Za visoke moralne ideale, za uzvišenje ljudske duše“, cilj je da se gledaocima prikažu najbolje predstave sa ruskog i slovenskog prostora. Najbolje predstave i glumci festivala „Zlatni vitez“ će biti nagrađeni na svečanom zatvaranju 03. decembra 2021. godine u Koncernoj dvorani Hrama Hrista Spasitelja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka