Korisno

8 preduzetničkih grešaka i 8 savjeta za uspjeh

Put do poslovnog uspjeha prepun je prepreka, problema, izazova, padova i grešaka. To nije ništa neobično, već je to sastavni dio puta, ka poslovnom uspjehu. Vodeći svjetski poslovni lideri, direktori, menadžeri, vizionari i preduzetnici su takođe radili greške u poslovanju i to je neizostavan put ka uspjehu. Pročitaj 8 najčešćih preduzetničkih i liderskih grešaka, ali i rješenja za postizanje poslovnog uspjeha.

Previše se vežeš za sve ljude i situacije na poslu

To je sasvim normalno, kada si na početku razvoja sopstvenog biznisa, međutim u kasnijoj fazi baš i ne moraš znati, kada je vrijeme da se naruči nova tura kafe, kancelarijskog materijala ili toalet papira u tvojoj firmi. Ne možeš i ne moraš baš biti upućen/upućena u svaki najsitniji detalj poslovanja i održavanja firme. Kako se tvoj biznis širi i napreduje, neophodno je da se isključiš iz nekih poslova, obaveza i zadataka, odnosno da uložiš svoje vrijeme, znanje i energiju u neke prioritetnije stvari.

Ne delegiraš zadatke i obaveze drugima

Delegiranje zadataka, poslova i obaveza, članovima tvog tima je ključno. Moraš iskorijeniti uvjerenje, da ti kao vlasnik/vlasnica biznisa, moraš da se uključuješ u sve radne obaveze i dužnosti. Moraš se odmaknuti malo i shvatiti da postoje ljudi u tvom timu, koji mogu preuzeti obaveze i zadatke na sebe. Delegiraj poslove svom timu i vjeruj im, na kraju krajeva, ti si ih zaposlio/zaposlila! Nauči upravljati poslom i ljudima, kako bi se biznis bolje razvijao i kako bi se stekao fokus za širu sliku biznisa.

Kažeš DA svemu i svima, a to je pogrešno

Bojiš se da ćeš propustiti neku priliku, ili da ćeš se zamjeriti potencijalnom klijentu ili zaposlenima, ako im kažeš NE. Međutim, dugoročno govoreći, skakanje na svaku poslovnu priliku, ostaviće te iscrpljenim i nezadovoljnim. Ponekad jednostavno moraš proći kroz ponuđene stvari, situacije i prilike i fokusirati isključivo na ono, što je pred tobom. Partneri, klijenti, pa čak i zaposleni ponekad moraju čuti „Izvinite, ali to nije moguće, moram vam odgovoriti sa NE“. Fokusiraj se na ono u čemu si dobar/dobra i postani najbolja verzija sebe u tome.

Instant zadovoljstvo u poslu ne znači dugoročni uspjeh

Kreiraj sa svojim timom 3-mjesečne strategije, planove i analize, kako bi se mogli isplanirati konkretni troškovi i rezultati. Ako nemaš dugoročnu viziju, počinješ rutinski da radiš stvari. Dugoročna vizija i strategija, doprinosi da se ponosiš svim kratkoročnim ciljevima, koji su postigli super rezultate. Bez adekvatne vizije i zacrtanih ciljeva, nema uspjeha.

Ne veži se previše emotivno za zaposlene i ne ljuti se ako odluče da odu

Najnormalnija stvar je da neki od zaposlenih, koji su već neko vrijeme zaposleni u tvojoj kompaniji, potraže neku drugu mogućnost i odluče da odu i promijene posao. To ne mora da znači da to ima veze s tobom lično ili da zaposleni nisu bili zadovoljni sa načinom rada u tvojoj kompaniji, nego su jednostavno željeli promjenu i to je sasvim ok. Takođe, s druge strane se trudi da uvijek njeguješ dobru poslovnu atmosferu, radnu etiku, da zaposleni ne budu preopterećeni poslom i da imaju normalno radno vrijeme, bez rada vikendima i bez ostajanja na poslu do kasnih večernjih sati. Cijeni svoje radnike.

Ne plaši se neuspjeha

Skoro svaki uspješan preduzetnik imao je ogromne propuste, prije nego što je „pobijedio“. Zato je važno da prihvatiš svoje neuspjehe, razmisliš o neuspjehu racionalno, a zatim osmisliš plan kako da izbjegneš ponovne greške u budućnosti. Ako ne doživiš neuspjeh, nikada nećeš cijeniti pobjedu.

Nemoj se oslanjati samo na stare vještine i znanja koja imaš

Uspješni svjetski poslovni lideri, vizionari, preduzetnici čitaju po 50 knjiga godišnje, dakle moraš da učiš, da radiš na sebi, da rasteš i da se razvijaš. Usvajaj nova znanja, nove vještine, pogledaj inspirativan video na internetu, pročitaj dobru knjigu, pohađaj online kurs, webinar, poveži se sa novim inspirativnim ljudima…

Neka ti prvi prioritet u životu bude zdravlje, a ne karijera

Stavljanje poslovnih prioriteta i karijere, prije zdravlja je pogubno. Ako aktivno ne obraćaš pažnju na svoje fizičko i mentalno zdravlje, ne možeš postići uspjeh i razvijati svoju ličnost. Ne budi žrtva posla i karijere i ne dozvoli, da ti zdravlje bude na posljednjem mjestu. Poslovna imperija ne znači ništa ako se razboliš i nema tog novca i uspjeha, koji ti može zamijeniti tvoje zdravlje. Vodi računa o zdravoj ishrani, odmaraj se, šetaj, fizički se aktiviraj, pij dovoljno vode, kvalitetno spavaj.

Preuzeto sa: ultra.ba