Događaji

Welcome to Electionville – Javni poziv za mlade iz Sarajeva i Banja Luke

Welcome to Electionville – Učimo zajedno o demokratskim procesima!

Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće na javnom događaju Welcome to Electionville, koji organizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini i Agencijom lokalne demokratije Mostar. Welcome to Electionville je edukativna igra u kojoj mladi i građani uče o demokratiji.

Šta je lokalna samouprava? Od čega se sastoji demokratski proces i kome on služi? Kako gradske vlasti donose odluke? Ukoliko ti ova pitanja zvuče zanimljivo i želiš saznati odgovore, pridruži se događaju u ulozi igrača i donosioca odluka kako bi zajedno učili o demokratskim procesima.

O WELCOME TO ELECTIONVILLE

Electionville je izmišljeni grad u obliku edukativne igre, gdje učesnici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, sa glavnim ciljem da mladima pruži uvid u način kako demokratija i demokratski procesi funkcionišu u gradskoj upravi, kako se pregovara i kako međusobno postići kompromis.

Prvobitno je napravljena kao društvena igra po narudžbi Švedskog udruženja lokalnih vlasti i regija, a danas je Electionville proizveden u više od 13.000 primjeraka i zastupljen u više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Ova igra koja se igra na podu primarno je namijenjena mladima u dobi od 15 – 24 godine i savršeno je sredstvo za vježbanje glavnih demokratskih vrijednosti kao što su inkluzivnost, učešće i ravnopravnost spolova.

KADA i GDJE?

Događaj će se održati u dva termina i dva bh. grada:

Sarajevo – srijeda, 20. oktobar 2021. godine u 13.00 sati na trgu u ulici Avdage Šahinagića (preko puta Gradske vijećnice Sarajevo)

Banja Luka – petak, 22. oktobar 2021. godine u 13.00 sati u parku Mladen Stojanović.

Nakon igre, bit će organizovani grupni razgovori sa vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva odn. odbornicima Skupštine Grada Banja Luka (#DemocracyTalks) koji će sa ostalim gledaocima pratiti tok igre.

Institut zadržava pravo izmjene termina i lokacije događaja u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova ili izmjene epidemioloških mjera, o čemu će odabrani učesnici biti pravovremeno obaviješteni.

TROŠKOVI?

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, hrane i osvježenja tokom događaja.

KOME JE NAMIJENJEN POZIV?

Ako si mlada osoba starosti od 15 – 24 godina iz Sarajeva ili Banja Luke, aktivna u svojoj lokalnoj zajednici i upućena u osnovne principe lokalne samouprave, svjesna i suočena sa glavnim problemima lokalne zajednice u kojoj živiš i spremna ponuditi rješenja, onda je ovo prilika za tebe. Pridruži nam se, daj ideje i uči!

Maksimalan broj učesnika je 15 koji će biti podijeljeni u 5 grupa, po maksimalno 3 igrača. Odabrani igrači će dobiti detaljne informacije o događaju, igri i pravilima iste putem e-maila prije samog događaja.

KAKO SE MOŽEŠ PRIJAVITI?

Ukoliko si zainteresiran za učešće na događaju i ispunjavaš navedene kriterije, prijavi se putem elektronskog obrasca:

Sarajevo – PRIJAVI SE
Banja Luka – PRIJAVI SE

Prijaviti se možeš do srijede, 13. oktobra 2021. godine do 00.00 sati.

Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 768 ili na e-mail dunja.skaljo@kultbih.org.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Preuzeto sa: mladi.org