Organizacije

Nova generacija vršnjačkih edukatora

U okviru projekta “Young Men Initiative”, “Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka održao je trening za vršnjačke edukatore/ice na Vlašiću od 24 do 26. septembra. Na ovom treningu osnaživali smo lične kapacitete mladih, marljivo učili i podsticali mlade na aktivnu participaciju u društvu. Te smo na taj način osnaživali i Budi Muško Klub, klub mladića i djevojaka koji svojim primjerom i ličnim angažmanom rade na promociji rodne ravnopravnosti i prevenciji nasilja među mladima.

Učesnici su se tokom treninga detaljno upoznali sa “Programom Y” koji je 2017. godine dobio GENE nagradu kao jedan od 10 najboljih programa za neformalno obrazovanje u Evropi. Kroz trening mladi su vođeni primjerima iz ovog priručnika održali radionice svojoj grupi. Primjena radionica je pokazatelj toga koliko su mladi naučili tokom treninga, ali i odličan vid prakse za učesnike kao buduće vršnjačke edukatore/ice.

Posebno nam je drago što su se tokom treninga uživo uključili kolege iz Budi Muško Kluba Tuzla, koji su takođe imali obuku za vršnjačke edukatore u istom periodu kao i mi.

Ponosni smo da se ovaj program provodi 14 godina u kontinuitetu na našim prostorima i u regionu.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića III (YMI – Young Men Initiative): “ III (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova i smanjenje interpersonalnog nasilja među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Budućnost za mlade: Mladi kao lideri obrazovanja životnih vještina na Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

Preuzeto sa: Perpetuum mobile