Stipendije

Otvorena vrata IT svijeta – iskustva bivših LANACO stipendista

Kompanija LANACO raspisala je konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa studija u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Novčana podrška, stručna praksa i mentorski programi i ove godine očekuju studente koji će po završetku studija postati dio jednog od developerskih timova najveće IT kompanije u Bosni i Hercegovini.

Koji su benefiti i koliki je značaj LANACO stipendije tokom studija, saznali smo iz prve ruke. Svoje iskustvo sa nama su podijelili Anja, Željana, Sanja, Nikola i Nenad – bivši stipendisti, a trenutni zaposlenici naše kompanije.

Anja Jovičić

“Pored finansijske pomoći, LANACO stipendija mi je donijela sigurno zaposlenje, kao i brojne benefite poput mogućnosti napredovanja, učenja i profesionalnog razvoja. Studije sam završila na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, na smjeru Računarstvo i informatika. Danas sam zaposlena u kompaniji LANACO na poziciji SAP programera, a na program stipendiranja gledam kao na jedan od najvećih podsticaja tokom studiranja. Brojne radionice, prakse i mentorski programi olakšali su mi proces prelaska iz svijeta studija u poslovni svijet.

Nakon studija, rad u velikoj IT kompaniji predstavljao je veliki izazov. Iako prvi koraci nisu bili jednostani, zaposlenje u kompaniji kao što je LANACO ima mnoštvo pozitivnih strana, među kojima bih izdvojila timski duh i timsku atmosferu, ali i mogućnost za kontinuirano napredovanje i usavršavanje. Svoju budućnost vidim u ovoj kompaniji, u zdravom kolektivu koji će biti jedan od najvažnijih faktora razvoja moje karijere.”

Željana Timarac

“Jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučila prijaviti za LANACO stipendiju je velika šansa koja mi se uz nju pruža. Dok sam studirala na Prirodno-matematičkom fakultetu, program stipendiranja mi je, pored novčane podrške, pružio priliku da se u potpunosti posvetim završetku fakulteta. Trudila sam se da što prije završim fakultet kako bih se posvetila daljem razvoju i unapređenju svoje karijere. Kada se danas, kao novozaposleni radnik u kompaniji LANACO, osvrnem na period stipendiranja i na mentorski program, sve više uviđam benefite koje mi je stipendiranje pružilo. Jako je važno da prelazni period sa fakulteta ka prvom radnom iskustvu bude što prijatniji, prilagođeniji i otvoreniji za izražavanje, kako bi studenti što lakše pronašli svoj poziv i karijeru usmjerili u pravom smjeru. To je upravo ono što je LANACO program stipendiranja kroz mentorski program omogućio nama stipendistima.

Naravno, jedna od najvažnijih prednosti stipendijskog programa svakako je sigurnost koja se pruža u vidu zaposlenja. Danas sam zaposlena u kompaniji LANACO, te mi je želja da u ovoj kompaniji u godinama pred nama razvijam svoju karijeru, učim nove stvari i gradim nova prijateljstva i poznanstva.”

Sanja Blagojević

“Na prijavu za stipendijski program kompanije LANACO podstaklo me pozitivno iskustvo sa Ljetne prakse čiji sam polaznik bila 2019. godine. Još uvijek sam student na Elektrotehničkom fakultetu, a stipendijski program pomogao mi je da se osamostalim i fokusiram na završetak studija. Pored toga, stipendijski program predstavlja i svojevrstan početak karijere u IT industriji, s obzirom na to da nakon završetka fakulteta donosi zaposlenje u najvećoj IT kompaniji u Bosni i Hercegovini.

Kroz aktivnosti u velikoj kompaniji kakva je LANACO razvila sam mnoge vještine i usvojila nova znanja. Shvatila sam kako funkcioniše rad u timu i koliko je važno na adekvatan način se odnositi prema rokovima.”

Nikola Samardžija

“Bio sam stipendista kompanije LANACO tokom studiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu. Finansijska potpora koju sam dobivao uklonila je mnoge studentske brige i pomogla mi da se fokusiram na učenje. Ipak, glavni motiv za prijavu na stipendijski program bilo je zaposlenje u najvećoj IT kompaniji u Bosni i Hercegovni, gdje danas radim kao programer.

Brojne obuke i rad u timskoj atmosferi pripremili su me za moje profesionalno iskustvo. Danas znanja stečena kroz ovaj program vidim kao najbolju odskočnu dasku na putu ka statusu IT stručnjaka cijenjenog u cijelom regionu. Nadam se kako ću u bliskoj budućnosti i ja biti među onima koji svoja znanja rado prenose na mlađe generacije, vodeći se sopstvenim iskustvom sa početka rada.”

Nenad Grujičić

“Motiv moje prijave za LANACO stipendiranje potiče iz želje za sticanjem novih znanja, ličnim napretkom, stvaranjem novih poznanstava, te želje za radom u velikim timovima koji rade na projektima od društvene koristi. Studirao sam u Istočnom Sarajevu na Elektrotehničkom fakultetu, a program stipendiranja mi je bio velika pomoć, kako sa finansijske strane, tako i u vidu sticanja novih znanja i vještina.

Danas sam siguran kako sam donio pravu odluku, jer sam odmah nakon diplomiranja počeo sa radom u kompaniji gdje je nastavljeno moje stručno usavršavanje. Nakon završetka fakulteta nisam morao da razmišljam o konkursima i da tragam za poslom u struci, što je velika prednost. Kompanija LANACO jedan je od najznačajnijih segmenata mog ličnog razvoja i karijernog puta. Nadam se da ću i u budućnosti vrijedno raditi na svom usavršavanju, te da ću u dogledno vrijeme iza sebe imati nekoliko implementiranih društveno korisnih projekata.”

Sve informacije o konkursu i uslovima za apliciranje za LANACO stipendiju pogledaj na ovom linku.

Preuzeto sa: lanaco.com