Korisno

Kako pronaći motivaciju za vježbanje

Sasvim je normalno i prirodno, da nemamo uvijek motivaciju za vježbanje i fizičku aktivnost. Kao i na ostalim životnim poljima, ona se pojačava i gubi u zavisnosti od našeg raspoloženja, obaveza i mentalnog stanja. Ali, ono što nam pomaže da istrajemo i ne posustanemo kada ostanemo bez energije, jeste konačan cilj.

Zato je najtačniji odgovor na pitanje iz naslova – postaviti cilj, kojem ćemo težiti i od kojeg nećemo odustati dok ga ne ostvarimo, te sebi obećati da ćemo se maksimalno potruditi.

Jesen je period, kada se mnogo pojedinaca nakon “brljanja” tokom ljeta, vraća disciplini i treninzima. Sa druge strane, postoje i oni, koji smatraju da sada nema potrebe krenuti sa vježbanjem, iduće ljeto je daleko i ima još mnogo vremena za početak bavljenja fizičkom aktivnošću.

Zanimljivo je da ni jedni ni drugi, neće postići rezultate ukoliko u početku ne odrede koji im je glavni cilj. Ključno je zacrtani cilj zapisati i svakodnevno raditi na malim koracima, koji će nas odvesti do njega. Moramo biti svjesni da se promjene ne mogu vidjeti preko noći i da će proći nekoliko mjeseci, prije nego što vidimo konkretne rezultate, zbog čega cijeli proces dodatno dobija na važnosti.

Ukoliko spadaš u grupu onih, koji “vježbaju samo za ljeto”, moraš shvatiti da prije svega moraš promijeniti svoj mindset i osvijestiti da je glavni razlog treninga i fizičke aktivnosti naše zdravlje, a ne izgled. Iako cijeli proces izgleda kompleksan i dugotrajan, uz dobru organizaciju i psihu, moguće je sve ostvariti.

Vratimo se sada na početak – motivaciju i ciljeve. Pored glavnog cilja kojem težiš, korisno je postavljati sedmične i mjesečne ciljeve, koji će nas voditi ka konačnom rezulatu. Za nekog će to biti gubitak određenog broja kilograma, za nekog hlače u koje može stati, za nekoga da se može popeti do stana bez lifta. Ciljevi su individualni, ali ono što im je svima zajedničko je – da ih treba zapisivati.

U danima kada nemaš motivaciju, oni će ti pomoći da istraješ i ne odustaneš. Kada ti kiša pokvari raspoloženje, pogledaj spisak svojih ciljeva, koji će te podsjetiti da ako danas ne odradiš trening/fizičku aktivnost, nisi bio/la vjeran sebi i svojim obećanjima.

Usputni pomagači, neka ti budu aplikacije na mobilnom telefonu, koje će te opominjati da je vrijeme za trening ili šetnju Ili prijatelji, partner, roditelji, koji će te svakodnevno bodriti.

Još jedan efektan način da održiš motivaciju jeste da pored kreveta, na frižider ili neko drugo mjesto u kući zalijepiš svoju fotografiju iz vremena tvoje “top forme”. Ukoliko takvu fotografiju nemaš, to može biti i slika osobe čiji fizički izgled ti se sviđa i kojem težiš.

Ne zaboravi da se redovno fotografišeš i pratiš svoj napredak, jer često nismo svjesni napretka, dok ga ne vizualizujemo. Ovo je još jedan efektan trik, koji nas drži motivisanima.

Podjednako važno je da nakon svakog ostvarenog mini cilja, sebe adekvatno nagradiš. Ovako ćeš dobiti koninuitet, koji će i tvojoj podsvijesti slati signale da ako do kraja istraje, slijedi nagrada. Odmah se spremi na to da će biti dana, kada će motivacija biti na nuli, ali uz navedene trikove ćeš ostvariti zacrtano, jer u suprotnom kršiš obećanje dato sebi.

Preuzeto sa: ultra.ba