Vijesti

Aktivnosti za Narandžasti dan: Fitnesom protiv rodno zasnovanog nasilja

U okviru obilježavanja Narandžastog dana – dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ovog 25-og u mjesecu biće obilježen aktivnostima u Parku „Mladen Stojanović“.

Kako su najavili iz Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka – 25. septembra, u 12.00 časova, biće održan trening „Fitnesom protiv nasilja“. Trening će voditi Sanja Šeranić koja će sve prisutne u trajanju od sat vremena provesti kroz svijet fitnesa, uz dobru muziku i pozitivnu energiju.

Naime, Narandžasti dan se obilježava svakog 25-og u mjesecu sa ciljem skretanja pažnje na ovaj veliki društveni problem i podizanja svijesti ka stvaranju nulte tolerancije na nasilje.

Trening će biti humanitarnog karaktera tokom kojeg će prisutni moći i donirati simbolična sredstva kupovinom nekog od fitnes rekvizita, podloge za trening ili traka za istezanje, a s ciljem obezbjeđenja sredstava za Fond za ekonomsko osnaživanje žena. Ovaj fond je namijenjen za pronalazak izlazne strategije žena koje koriste specijalizovane usluge Sigurne kuće, skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

Naime, Grad Banja Luka se sa Fondacijom „Udružene žene“, Helsinškim parlamentom građana, „Zdravo da ste“ i „Oštra Nula“ aktivno uključio u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

„Nisi sama“: SOS telefon 1264

Ova fondacija ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem SOS telefona za žene žrtve nasilja koji su uspostavili početkom 1997. godine. Pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Pozivom na SOS telefon takođe može se prijaviti nasilje ili dobiti informacije i savjet kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka