Događaji

Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine: u 2021. Godini idemo iza horizonta!

Iza horizonta mogućnosti su bezbrojne i iza horizonta nas očekuju novi izumi, nova naučna dostignuća i nove zabavne aktivnosti za sve ljubitelje nauke i istraživanja!

Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine više od deceniju okuplja sve ljubitelje nauke i istraživanja u najzabavniju i edukativniju proslavu naučnih dostignuća! Centralni program Evropske noći istraživača se odvija 24.9.2021., tradicionalno na posljednji petak u septembru, uz brojne tradicionalne, ali i nove i inovativne aktivnosti za sve uzraste!

Cilj Evropske noći istraživača Bosne i Hercegovine je da javnost upozna sa naukom i unaprijedi vezu istraživanja, kreativnosti i poduzetništva. Ova jedinstvena proslava nauke nastoji promovisati istraživanje i istraživački potencijal u Bosni i Hercegovini, podržati rad naučnika i istraživača i sarađivati sa bh naučnicima kako bi se unaprijedila i poboljšala naučna izvrsnost.

U 2021. godini zajedno idemo Iza horizonta! te ćemo istaći vještine i znanje potrebne da se pripremimo za izazove budućnosti i upoznamo se sa svim prednostima vrhunskog i inovativnog istraživanja. Kao i do sada, Noć istraživača je multidisciplinarni događaj koji stavlja pozornost na nauku, tehnologiju, poduzetništvo, umjetnosti i stvaraoce (STEAM) u Bosni i Hercegovini i širom regiona. Zajedno sa saradnicima, naučnicima, istraživačima i ljubiteljima nauke iz 13 gradova širom Bosne i Hercegovine proslavit ćemo najbolja naučna dostignuća, učiti, takmičiti se, razgovarati se i slaviti nauku!

ŠTA DONOSI EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA BOSNE I HERCEGOVINE U 2021. GODINI?

Kroz prilagođeni online i offline program, Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine će ponuditi bogati interaktivni, zabavni i obrazovni program počevši od centralnog događaja 24.9. 2021. koji će se moći pratiti uživo na Facebook profilu Noć istraživača Bosne i Hercegovine. Produženi program kroz narednih nekoliko sedmica posebnu pažnju posvećuje herojima nauke te ćemo kroz razgovore, intervjue, panel diskusije, eksperimente i posjete laboratorijama otkriji najnovija dostignuća i pobliže upoznati brojne talente koje se skrivaju širom Bosne i Hercegovine.

Nauka je zabavna, vođena je znatiželjom a kreativnost je upotpunjuje što je ideja vodilja svih aktivnosti Evropske noći istraživača Bosne i Hercegovine, a naročito za radionice i događaje namjenjene najmlađim istraživačima! Kroz brojne radionice, takmičenja i eksperimente zajedno ćemo učiti o nauci, prednostima istraživanja i usvojiti nove vještine!

Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine već godinama ponosno otkriva mlade talente i njihove izvanredne izume i ideje te će i ove godine organizovati takmičenje srednjih škola za najbolji naučni izum, dok će svi osnovci imati priliku da pokažu svoju kreativnost kroz takmičenje najboljih likovnih radova.

Evropska noć istraživača Bosne i Hercegovine poziva sve zainteresovane naučnike, istraživače, institucije, kompanije, laboratorije, institute i ljubitelje nauke da nam se i ove godine pridruže i predstave svoja dostignuća u našem online Sajmu nauke i inovacija i osvoje vrijedne nagrade!

Kreativnost, znatiželja, želja i volja za učenjem i istraživanjem nas pokreću!

Prirdužite nam se i proslavite s nama Evropsku noć istraživača Bosne i Hercegovine!

Preuzeto sa: nocistrazivaca.ba